Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje rezultata programa 'Think Space 2012'

Predstavljanje rezultata programa 'Think Space 2012 ', u okviru kojeg su provedeni konceptualni arhitektonski natječaji pod godišnjom temom 'Past Forward' i izložbe u New Yorku, održava se danas, 18. Listopada, u 11 sati, u Laubi.
vrijeme: 18.10.2012. 11,00
mjesto: Zagreb; Lauba, Baruna Filipovića 23a
url: http://www.think-space.org
Program i dobitnike će predstaviti:
Damir Ljutić, predsjednik DAZ-a
te Sanja Cvjetko Jerković i Ana Dana Beroš

Think Space 2012 Past Forward je godišnji ciklus konceptualnih arhitektonskih natječaja kojima je cilj potaknuti razmišljanje o značajnim promjenama koje su se događale u društvenoj, političkoj i ekološkoj sferi posljednjih trideset godina, kroz ponavljanje tri natječaja koji su radikalno transformirali arhitektonsku disciplinu.

To su bili: Peak (Hong Kong, 1982), Lučki terminal Yokohama (Yokohama, 1995) i Blur zgrada (Swiss Expo, 1999).
Arhitekti koji su pobijedili u originalnim natječajima – Zaha Hadid i Patrik Schumacher, Alejandro Zaera-Polo, Charles Renfro i Ricardo Scofidio – članovi su žirija ovogodišnjih natječaja Think Space 2012 – PAST FORWARD.

U okviru programa održan je i otvoreni poziv za pismene radove, koji je posvećen autorima kritičkih tekstova o arhitekturi. Prijavljeni su radovi iz sljedećih područja:
1. Arhitektonski manifesti (poput ispisivanja novog Futurističkog manifesta, Atenske povelje ili S,M,L,XL)
2. Ikonička arhitektura (poput projektiranja nove zgrade Unité d’Habitation, Centra Georges Pompidou ili Lučkog terminala Yokohama)
3. CityScapes (npr. planiranja novih gradova Brazilije, Tokija ili Ciudad de Mexica)

Svi izabrani radovi bit će objavljeni u publikacijama Think Space, koje će pratiti Nekonferenciju u Laubi u veljači 2013. i izložbu Past Forward u galeriji Storefront u New Yorku u prosincu 2012.

Izložba se sastoji od prikaza tri izvorna pobjednička prijedloga spomenutih kanonskih projekata te nagrađenih radova na natječaju Think Space 2012 – PAST FORWARD.

Projekt izložbe Competition(s) in Architecture Društva arhitekata Zagreba, koja se u galeriji Storefront for Art & Architecture u New Yorku otvara u prosincu, dobio je financijsku potporu zaklade Graham Foundation iz Chicaga za 2012. godinu.

Programski partner Think Spacea je Lauba, a projekt se odvija uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba, Ureda za kulturu, obrazovanje i sport.