Preskočite na glavni sadržaj

Susret hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, 20. i 21. listopada 2012. godine, u Novigradu će se održati 45. Susret hrvatskih pjevačkih zborova.
vrijeme: 20.10.2012.
mjesto: Novigrad, kino dvorana
url: http://www.hrsk.hr/

Na Susretu će nastupiti 15 najboljih hrvatskih pjevačkih zborova iz Belišća, Buzeta, Zlatara, Zagreba, Splita, Šibenika, Čakovca, Karlovca, Klenovnika, Bjelovara, Virovitice, Ivanić-Grada, Petrinje, Belišća i Križevaca s više od 550 izvođača, koji su tijekom godine izabrani od strane stručnih selektora na županijskim smotrama i samostalnim koncertima.

Na Susretu će povodom jubileja kao gosti nastupiti Akademski mješoviti zbor Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule, Ženski zbor „Lavanda“ iz Novigrada te Zbor konservatorija za glasbo in balet iz Ljubljane (Slovenija).

Suorganizaciju ovogodišnjeg Susreta, već tradicionalno potpisuju Katedra Čakavskog sabora za glazbu Novigrad, Hrvatsko društvo skladatelja HDS-ZAMP, Laguna Novigrad d.d., a supokroviteljstvo Istarska županija, Grad Novigrad i Turistička zajednica Grada Novigrada.

Program 45. Susreta pjevačkih zborova, kao i do sada posebnu pozornost poklanja djelima hrvatskih skladatelja. Upravo stoga, Hrvatsko društvo skladatelja dodjeljuje jednom od sudionika Susreta nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja.

Osim toga, ove će godine prema odluci stručnog povjerenstva biti dodijeljena nagrada Grand prix najuspješnijem pjevačkom zboru cijelog Susreta. Oni će osvojiti nastup na „2. Razglednici Hrvatskog sabora kulture“ koja će se održati 28. listopada, 2012. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, pod pokroviteljstvom predsjednika RH dr.sc. Ive Josipovića. Po odluci stručnog povjerenstva bit će dodijeljene i posebne nagrade i to za iznimno oblikovan zborski zvuk, najbolju izvedbu programa ili djela suvremenog repertoara, najbolje izvedenu novu skladbu nagrađenu na Natječaju HSK 2011., adekvatno stilsko tumačenje te najbolju izvedbu djela hrvatske folklorne baštine. Stručno povjerenstvo ove godine čine Josip Jerković (predsjednik), Massimo Brajković i Ambrož Čopi iz Slovenije.

Posebnost ovog Susreta svakako su dodatni programi koje smo pripremili uz onaj koncertni, a to su:

I. Izložba plakata, programa i pozivnica„Raspjevana hrvatska pjevačka društva“, iz fondova Državnog arhiva u Zagrebu, autorica Mirjane Gulić prof. i Irene Kamenarović prof., koja će biti postavljena u predvorju Gradske knjižnice Novigrad od 20. do 21.10.2012.

II. Međunarodna znanstveno-istraživačka konferencija o amaterskim umjetnostima, koja će se održati od 19. do 21.10.2012. u Hotelu Maestral u Novigradu.

III. Prezentacija: European Choral Association - Europa Cantat i festivala EUROPA CANTAT Pécs 2015. koja će se održati 20.10.2012. u 21 h u Hotelu Maestral u Novigradu.
 
Preuzmi program (pdf, 80 KB)