Preskočite na glavni sadržaj

Marko Marković na Jumbo plakatu u Cisti Provo

Plakatiranje u Cisti Provo,  u organizaciji umjetničke udruge Kvart iz Splita, nastavlja se Jumbo plakatima umjetnika Marka Markovića na kojima je predstavljen performans 'Sharpening', izveden u New Yorku, u lipnju ove godine.
mjesto: Belgrade, Serbia
url: http://www.bitef.rs
Na ovoj lokaciji već duži niz godina se održavaju izložbe umjetnika iz čitave hrvatske koji u ruralnom dalmatinskom krajoliku izlažu radove u mediju fotografije.

Performans  'Sharpening' održao se u lipnju, na Wall Streetu, na prvoj policijskoj barikadi 'Sigurnosne Zone' financijske četvrti u New Yorku. U performansu umjetnik oštri dva noža jedan o drugi te upućuje jasnu poruku onima kojima je ta poruka namijenjena. U ovome performansu umjetnik je unio oružje u zabranjenu zonu tj 'Sigurnosnu Zonu' na Wall Streetu.


Dva mjeseca nakon izvedenog performansa u kolovozu ove godine na Time Squareu u centru New Yorka policija puca i ubija čovijeka s 12 metaka koji je držao nož u ruci.

U rujnu ove godine u Anthology Film Archives/New York, Marković predstavlja nastavak projekta u kojem okuplja grupu 'Orkestar Noževa ' ( The Knife Orchestra ) s kojom izvodi skladbu 'Kompozicija za 20 noževa '. Ovim oblikom oružje poprima svojstva u službi umjetnosti. 'Kompozicija za 20 noževa' je skladba u kojoj se proizvodi ritam i zvuk što dolazi od zaoštravanja oštrica noževa.