Preskočite na glavni sadržaj

Violinistica Tanja Sonc pobjednica 9. međunarodnog natjecanja mladih

Jednoglasnom odlukom žirija violinistica Tanja Sonc proglašena je pobjednicom 9. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić za cjelokupni nastup, dok je Nagrada Grada Samobora za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora pripala Krešimiru Starčeviću.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.mdc.hr
Pobjednici Tanji Sonc pripala je novčana nagrada u iznosu 15.000 kuna, koju daruje Hypo-Alpe-Adria banka, statua Kišobran kiparice Mirte Čakanić, a festival  pobjednici poklanja novu skladbu za solo instrument i komorni orkestar skladatelja Anđelka Klobučara te koncert s ansamblom Cantus u ciklusu 'Cantus ansambl&Lisinski' u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Praizvedba će biti u listopadu 2013. godine na 38. samoborskoj glazbenoj jeseni. Budući da zbog obveza u Zürichu Tanja Sonc osobno nije mogla preuzeti nagradu, to je u njeno ime učinila Božena Hrup.

Krešimiru Starčeviću za izvedbu Brkanovićeva Preludija za klavir pripao je novčani iznos od 10.000 kuna, koji daruje Grad Samobor. Takvu je odluku donijelo ovogodišnje Prosudbeno povjerenstvo koje su činili Vladimir Kranjčević (predsjednik), Ivana Kocelj, Zlatko Madžar, Branimir Pofuk i Krešimir Seletković.


Na nagradama je čestitao umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni Srećko Bradić, koji rekao da je pred prosudbenim povjerenstvom bio zaista težak zadatak izabrati najboljega, dok je izvršna direktorica Renata Glojnarić zahvalila pokroviteljima nagrada te svim ostalima koji pomažu ovaj festival.

U drugom dijelu pobjedničke večeri u franjevačkoj crkvi u Samoboru nastupio je prošlogodišnji laureat Ivan Šverko, koji je s Cantus ansamblom praizveo djelo Mladena Tarbuka 4 Estancias, posebno pisanu za ovaj festival i pobjednika natjecanja.

Tanja Sonc (violina), uz klavirsku pratnju Božene Hrup, u pobjedničkom nastupu tijekom natjecanja ponudila je izvedbu Ciaccona iz Partite u d-molu, BWV 1004 Johanna Sebastiana Bacha, Sonatu za violinu i klavir u D-duru, op. 94 Sergeja Prokofjeva te Valcer – Scherzo za violinu i orkestar (ar. za violinu i klavir), op. 34 Petra Iljiča Čajkovskog. Od djela domaćih autora odlučila se za Nenada Firšta i Something Wild za violinu solo.

Tanja Sonc trenutno završava studij na Akademiji za glasbo u Ljubljani pod mentorstvom profesora Primoža Novšaka, a u svibnju je položila prijemni ispit na Zurcher Hochschule der Kunste u klasi Nore Chastain dok je ljetos prošla na audiciji za Orkester-praktikum u Tonhalle Orkestru u Zurichu.

U srijedu, 10. listopada, na programu 37. SGJ je koncert i predavanje posvećeni Olivieru Messiaenu, koje će održati Damir Gregurić (klavir) i Nikša Gligo, od 20 sati, u Galeriji Prica.