Preskočite na glavni sadržaj

Kreativna radionica pop kulture u MSU

Od 9 do 11. listopada, u 18 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti, održava se prva u nizu kreativnih radionica pop kulture - Art Pop Workshop, na kojoj sudjeluje pjevač prve punk skupine na Balkanu, Pankrta iz Ljubljane, Peter Lovšin i gost, nekadašnji tekstopisac Pankrta, prof.dr.sc. Gregor Tomc. Sudjelovanje u radionici je besplatno.
vrijeme: 09.10.2012.
mjesto: Zagreb; Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
Pioniri punka i autorski tandem prve punk skupine na Balkanu, ljubljanske grupe Pankrti iz 1977. godine, prikazat će u nizu predavanja i praktičnih akcija na koji se način stvara ideja i tema punk/rock pjesme. Na svojoj će radionici polaznicima pokušati pojasniti kreativne postupke u procesima stvaranja i skladanja rock pjesme, kao i kontekstualiziranje tema punk/ rock pjesama s posebnim naglaskom na tekst i društveni kontekst. Prof.dr.sc. Gregor Tomc, kao redovan profesor - predavač sociologije kulture na ljubljanskom Sveučilištu i kao poseban gost MSU-a i Lovšina, održat će jednodnevno predavanje iz teorije sociologije kulture i ukazati polaznicima na utjecaje društva na rock autore.

Pjevač i skadatelj Peter Lovšin u svojem će dijelu radionice prezentirati polaznicima koliko je važan uvjerljiv način izvedbe pojedine punk/rock pjesme i način kako se dolazi kvalitetnog iskaza. Lovšin će također pokazati vrijedne audio, video i filmske materijele poput filma o slovenskim Sex Pistols-Pankrtima, audio snimke Pankrta, ali i one iz svoje uspješne i dugodišnje samostalne karijere (Sokoli, Vitezovi okrugle mize i Španski borci) kao i ekskluzivno nove, tek snimljene materijale sa svog novog albuma „Za spremembo“ koji izlazi za nepunih mjesec dana, a na kojem je i novi singl 'Ljubav na granici' - singl po prvi put negovoj 35.godišnjoj karijeri na hrvatskom jeziku. Lovšin također s polaznicima nastoji ostvariti interakciju u okviru osebujnih dijaloga koji predavanjima daju poseban šarm i zanimljivost.

Ovog tjedna u MSU gostuju pop/rock umjetnici: Peter Lovšin (Ljubljana-Slovenija), u listopadu 2012., Vlada Divljan (ex IDOLI; Beč-Austrija), u studenom 2012. i Marko Brecelj (ex BULDOŽER; Koper-Slovenija) u prosincu 2012. Za 2013. godinu predviđena su gostovanja Zorana Predina, Darka Rundeka, Srđana Gojkovića-Gileta i Ede Maajke, a nakon njih i svjetskih perjanica i vodećih autora svjetskog autorskog rocka koji u svojem radu koriste iskustva drugih umjetnosti poput Davida Byrnea, Patti Smith i Laurie Anderson.

Radionice će se održati u prostorima MSU-a, u dvorani Gorgona i Školici. Urednik i koordinator programa je mr.sc. Branko Kostelnik, voditelj programsko-izložbenog odjela u MSU.
Sve prijave šaljite na adresu MSU, Avenija Dubrovnik 17 ili na e mail: branko.kostelnik@msu.hr