Preskočite na glavni sadržaj

Beyond Beyond Front@ - Bridging New Territories

Od 10. do 14. listopada 2012., Zagreb će po drugi puta u ovoj godini ugostiti akciju EU projekta Beyond Beyond Front@ - Bridging New Territories, kad će plesači iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Velike Britanije ostvariti plesno-koreografsku suradnju, pod vodstvom koreografkinje Irme Omerzo.
vrijeme: 10.10.2012.
mjesto: Zagreb; Zagrebački plesni centar, Ilica 10
url: http://www.plesnicentar.info
Ukupno 9 plesača sudjeluje u ovoj aktivnosti čiji je cilj potaknuti i inspirirati grupu plesača različitih plesnih stilova da uđu u proces kreativne komunikacije kroz pokret i glazbu, istražujući teme i razmjenjujući iskustva, te na taj način usavršavajući plesne vještine. Hrvatski plesni umjetnici koji sudjeluju u ovom kreativnom laboratoriju su: Zvonimir Kvesić, Ivana Vratarić, Nino Bokan, Maja Drobac i Bruno Isaković, dok od inozemnih sudjeluju sljedeći umjetnici: Elisabeth Barker (GB), Celia Hickey (AT), Marton Csuzi (HU), Kaja Janjić (SI).

Beyond Fronta – Bridging New Territories je Europski projekt nastao kao rezultat suradnje plesnih organizacija iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Velike Britanije, sa suradnicima iz Portugala, Italije, Grčke, Srbije i Slovačke. Projekt se nadovezuje na raniji, uspješan projekt Dance Explorations Beyond Fronta kojim se promicala suradnja između plesnih organizacija u međugraničnom području Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Austrije.

Okosnica suradnje ove danas proširene mreže suradnika je jačanje interesa i položaja suvremene plesne umjetnosti u društvu danas, povezujući umjetnike i publiku putem predstava, radionica, javnih proba, izložbi. Plesne organizacije, partneri u projektu, surađuju na promociji mladih koreografa, potiču interdisciplinarnu suradnju i suradnju mimo geografskih granica, kako bi se potakla mobilnost umjetnika te što više proširile mogućnosti načini kojima publika diljem Europe prati i sudjeluje u događanjima suvremenog plesa.

Petorici suorganizatora iz Slovenije Austrije, Hrvatske, i Mađarske koji su ostvarili raniju uspješnu suradnju na projektu Dance Explorations Beyond Front@, a koji se odvija u razdoblju od 2008. do 2010., u nastavku projekta pridružuje se partner iz Velike Britanije uz pridružene asocijativne partnere iz Austrije, Grčke, Srbije, Slovačke, Portugala, Italije te zajedno u 2012. Godini kreću u novi projekt Beyond Front@: Bridging New Territories. Novi projekt tako slijedi osnovne ambicije i viziju ranijeg, ali svojom ekspanzijom i sa novim partnerima učvršćuju se vrijednosni sustavi kojima se jača ovaj model suradnje unutar šireg europskog konteksta. Jedan od glavnih ciljeva projekta ostaje poticanje mobilnosti umjetnika i njihovih radova.

Međutim nije to jedini cilj. Pitanje koje se provuklo i koje je inspiriralo uspješnu produkciju ranijeg projekta 'To whom it may concern?' (koga se ovo tiče?) je i nadalje u novo projektu podjednako značajno. Mladi umjetnik se pita – kome je namijenjen moj rad? Da li I kome moj rad nešto znači?  Zašto? Gdje su i kakvi rezultati mojih nastojanja? Ova se pitanja ne pojavljuju samo u kontekstu financijske uspješnosti, već i u odnosu na recepciju kod publike, ili kako uopće procijeniti uspješnost i kako uspostaviti veću komunikativnost kroz ove sve procese i njihove ishode, komunikaciju između umjetnika i publike, te u nastojanju da se prodre do što sire publike.

Partneri u projektu nastoje da kroz svoj rad i kroz zajedničku suradnju prevladaju sve granice i prepreke koje pridonose marginalizaciji suvremenog plesa u ovim područjima i to tako da se počnu pronalaziti rješenja kroz umreženje istomišljenika, plesača, plesnih stručnjaka, organizacija i publike te ostvarujući mogućnosti za susrete kroz koje se razvija i produbljuje razumijevanje među publikom za umjetnost suvremenog plesa i mimo domicilnih sredina.

Dvogodišnji projekt Beyond Front@: Bridging New Territories, koristi akcije utemeljene u plesnom iskustvu kako bi se izgradili fizički, socijalni i kreativni mostovi suradnje između 1. Plesnih umjetnika koji djeluju u malim i velikim urbanim sredinama; 2. Surađujući sa novim partnerima u drugim dijelovima Europe kako bi se širilo područje sadašnje suradnje te privukli I podržali novi talenti; 3. Plesa I drugih medija poput glazbe, videa, fotografije, pisanja, arhitekture, dizajna I sl. kako bi se povezali: umjetnici, unaprijedio i nadgradio postojeći plesni vokabular, poboljšala pristupačnost plesnim aktivnostima, pružila potporu plesnim stvaraocima te osnažila senzibilnost građana za plesnu umjetnost, eksponirati javnost različitim plesnim pojavama; 4. Publika u različitim zemljama, poboljšati dijalog između publike i umjetnika; 5. Razne društvene skupine, kroz ovakve će se aktivnosti imati prilike bolje upoznati i lakše sporazumijevati te prihvatiti raznolikosti.