Preskočite na glavni sadržaj

Novi program ZFF-a: Moj 3. film

Program 'Moj 3. film' ovogodišnja je novost Zagreb Film Festivala i donosi nam treća ostvarenja autora i autorica koji su svojim prvim i/ili drugim filmovima obilježili ranija izdanja, a dio njih bio je nagrađen i glavnom festivalskom nagradom – Zlatnim kolicima. Dakle, program se sastoji od pet trećih dugometražnih uradaka filmaša koje pratimo od njihovih filmskih početaka.
vrijeme: 14.10.2012.
mjesto: Museumsplatz 1, 1070 Wien, Austria
url: http://www.tqw.at/

Francusko-belgijski redateljski trojac koji čine Dominique Abel, Fiona Gordon i Bruno Romy bili su već nagrađeni Zlatnim kolicima za 'Ledenjak' i 'Rumbu'. Njihova nova zabavna drama 'Vila', govori o Domu, noćnom portiru u malenom hotelu u industrijskom lučkom gradu Le Havreu. Jedne noći dolazi mu neobično odjevena žena po imenu Fiona koja tvrdi da je vila i, nakon što mu ispuni prve dvije želje, tajanstveno nestaje. Dom, koji se u međuvremenu zaljubio u Fionu, kreće u potragu za svojom misteriozno nestalom vilom. Ovaj treći igrani film darovitog komičarskog trija sadrži niz slapstick situacija koje se naslanjaju na radove Charlieja Chaplina, Bustera Keatona i Jacquesa Tatija. Prepun živopisnih sporednih likova i graciozno izvedenih plesnih prizora, film 'Vila' hirovita je priča o sreći koju je moguće pronaći u svačijem životu.

Uz francusko-belgijski trojac, Andrej Zvjagincev još je jedan autor u programu koji je za oba svoja ranija filma, 'Povratak 'i 'Izgnanstvo', nagrađen glavnom nagradom ZFF-a. Ovaj ruski glumac i redatelj u svom novom filmu istražuje jednu od svojih središnjih preokupacija: opstanak prilagođenih, opstanak pod svaku cijenu, humanost i odlike ljudskosti. 'Elena' je psihološka drama o skromnoj ženi koju su očaj i majčinska briga za sina naveli da počini zločin, odnosno da ubije svog bogatog muža. No, kako ističe sam  Zvjagincev, za razliku od Raskoljnjikova iz 'Zločina i kazne', ona ne trpi kaznu, što je, smatra, na neki način ogledalo suvremenog društva.

Za svoj raniji film 'Khadak' koji je bio prikazan na petom Zagreb Film Festivalu, redateljski tandem Jessica Woodworth i Peter Brosens osvojili su Lava budućnosti. Danas na desetom izdanju ZFF-a, nešto više od mjesec dana nakon premijere u Veneciji, stiže nam i njihov najnoviji uradak, poetični film 'Peto godišnje doba'. U ovoj nezaboravnoj priči o troje djece koja se bore za smisao dok se svijet oko njih urušava, prikazani su humor, tragedija, ljepota i horor, i to nerijetko u jednoj sceni. S obzirom da filmom snažno dominiraju scene prekrasnog seoskog krajolika, autori, govoreći o filmskim utjecajima pri stvaranju, citirali su Wernera Herzoga: 'Što smo to učinili s našim okolišem? Mi smo ga postidili!'

Xavier Dolan nedvojbeno je miljenik ZFF-ove publike, a sva tri njegova dugometražna igrana filma koja je snimio između devetnaeste i dvadesettreće godine prikazana su na festivalu u Cannesu. Za svoj debitantski 'Ubio sam majku' dobio je Art Cinema, Prix Regards Jeunes, nagradu SACD u Cannesu, ali i ZFF-ova Zlatna kolica. Njegov drugi film 'Izmišljene ljubavi' nije ništa manje oduševio zagrebačku publiku te je kao i raniji bio popraćen ovacijama. Da je riječ o jednom od potencijalno iznimno plodnih autora dokazuje činjenica da sa snimanjem svog trećeg filma nije dugo čekao. 'U svakom slučaju, Laurence' epska je priča o neodrživoj ljubavnoj vezi kada se jedan od partnera odluči na promjenu spola. Ovaj put film Xaviera Dolana gledamo izvan konkurencije, ali u sklopu programa Moj 3. film.

Posljednji u ovom programu film je, po mnogima najboljeg slovenskog redatelja Jana Cvitkoviča, 'Arheo'. Muškarac, žena i dijete - troje ljudi koji se međusobno ne poznaju, a zajedničko im je da pokušavaju preživjeti, svatko na svoj način. Tako dolazi do njihovih susreta koji su isprva ispunjeni strahom, neprijateljstvom i nepovjerenjem, no različite situacije u kojima će se naći, polako ih zbližavaju.

Filmovi iz programa Moj 3. film prikazivat će se u kinu 'Tuškanac' te u Muzeju suvremene umjetnosti. ZFF