Preskočite na glavni sadržaj

Tradycyne Stroje Ludowe Wilamowic / Tradicijsko ruho Wilamowica

Od četvrtka, 4. listopada, do 4. studenoga, u Muzeju Slavonije Osijek , otvorena je izložba 'Tradycyne Stroje Ludowe Wilamowic / Tradicijsko ruho Wilamowica.'
vrijeme: 04.10.2012.
mjesto: Osijek; Muzej Slavonije Osijek, Trg Svetog Trojstva 6
url: http://mso.hr
Izložbom se predstavljaju osnovne znakovitosti tradicijskoga ruha područja grada Wilamowice (Poljska) od kraja XIX. do početka XXI. stoljeća. Autorica kataloga i izložbe je dr. sc. Jolanta Danek - etnologinja, zamjenica ravnatelja Gradskog centra za kulturu u Wilamowicama te ravnateljica i koreografkinja Zavičajnog ansambla Cepelia Fil-Wilamowice. Na izložbi se mogu vidjeti dijelovi ili kompleti tradicijske odjeće, oglavlja i nakit te ostali ukrasni odjevni predmeti. Predstavljeno ruho u vlasništvu je Centra za kulturu u Wilamowicama koje je prikupljano niz godina. To je jedan dio narodnih nošnji koje su u njihovu posjedu.

U ovom trenutku kada se tradicionalne nošnje koriste samo u povodu različitih svečanosti, bilo crkvenih ili svjetovnih, treba obratiti posebnu pozornost na način njihove prezentacije te na način odijevanja u skladu s lokalnim modnim kanonima. Cilj izložbe je upoznati stanovnike Hrvatske s unikatnom nošnjom Wilamowica, posebnom ne samo u Poljskoj nego i u svijetu.

Organizatori izložbe su Muzej Slavonije Osijek, Zavičajni muzej Stjepana Grubera, Županja, Gradski centar za kulturu Wilamowice (Poljska) i Centar za zaštitu kulturne baštine Wilamowice (Poljska).