Preskočite na glavni sadržaj

Dimenzije humora

U Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, od 4. do 21. listopada, organizira se izložba 'Dimenzije humora', a predstavlja radove dvadesetak umjetnika i umjetnica mlađe generacije. U sklopu otvorenja izložbe bit će izveden performans Dragane Sapanjoš 'Kara O.K. (John Doe)', u 19,15 sati te projekcija filma Luke Hrgovića i Antona Svetića 'Etida', u 20,15 sati.
vrijeme: 04.10.2012.
mjesto: Zagreb; Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
url: http://www.galerijaklovic.hr
Umjetnici svojim različitim medijskim prezentacijama i izvedbama sudjeluju u stvaranju osnovne ideje ove izložbe, a to je problematiziranje slojevitih razina funkcioniranja i značenja humora u suvremenoj medijskoj praksi hrvatske suvremene umjetnosti.

Duhovito i lucidno demonstrirajući izborom radova sve složenosti i višeslojnosti pojavnosti njegovih  dimenzija u umjetničkom stvaralaštvu recentnog trenutka, ova izložba afirmira još uvijek vitalnu i humanu tezu o tome …'da u ljudskom životu, pojedinca i društva, smijeh ima sociološku funkciju: on je bitna oznaka čovjeka kao svjesnog bića i svojstvo svake životne energije koja pojedince i društvo 'oslobađa' negativnih potencijala'….

(…) Na koji specifičan način vizualna umjetnost danas u Hrvatskoj koristi izričaje humora? U koja žarišna pitanja ovog prostora i vremena ta umjetnost intervenira, koje vrijednosti izokreće i iz čega pri tome ipak crpi univerzalni karakter?

Ukoliko prihvatimo činjenicu da duhovito i komično u umjetnosti rezultira iz spajanja krajnosti, iz podrivanja konvencionalnih uzročnosti  - za upitati se u ova naša ne tako smiješna doba  socijalno osjetljivih i upitnih poredaka stvari – na koji se to način i pod kojim uvjetima uspostavlja sprega između duhovitosti i duhovnosti. (…)' Blaženka Perica, tekst iz kataloga izložbe Dimenzije Humora

Autorica izložbe: dr.sc.Blaženka Perica.
Kustosica izložbe: Ana Medić.
Sudjeluju : Željko Badurina,  Snježana Ban, Dino Bićanić, Dražen Budimir, Nemanja Cvijanović, Igor Eškinja, Ivan Fijolić,Alen Floričić,Vladimir Frelih,Sonja Gašperov, Luka Hrgović, Danijel Kovač, Ines Krasić, Denis Krašković, Siniša Labrović, Tihomir Matijević, Vedran Perkov, Viktor Popović, Dragana Sapanjoš, Josip Špika, Ivan Tudek, Goran Škofić, Anton Svetić te Stipan Tadić.