Preskočite na glavni sadržaj

Američki umjetnik Robert Wilson na izložbi u Zagrebu

Američki umjetnik Robert Wilson na izložbi u Zagrebu
Izložba Roberta Wilsona 'HD video portreti', jednog od vodećih umjetnika druge polovice 20. stoljeća, otvorit će se 8. listopada u Galeriji Klovićevi dvori, kada će taj legendarni američki umjetnik i doći u Zagreb, najavljeno je na web stranicama Zagrebi! festivala, u sklopu kojega se održava taj multimedijalni projekt.
vrijeme: 08.10.2012.
mjesto: Zagreb; Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
url: http://zagrebi.com
Predstavit će se njegovi radovi iz serije videoportreta slavnih i 'običnih' ljudi te životinja kojima nastavlja svoja portretna istraživanja sa samih početaka video umjetnosti, a među kojima su i oni Brada Pitta, Caroline od Monaca, Wynone Rider, Dite von Teese.

Kako je tema Zagrebi! festivala umjetnik i njegovo naslijeđe, odnosno što umjetnik ostavlja iza sebe na korist ili teret zajednici, Wilson će nakon otvorenja u Zagrebu održati predavanje o svom umjetničkom naslijeđu, Watermill Centru. Riječ je o 'kreativnom inkubatoru' gdje se održavaju međunarodni susreti umjetnika koji kulminiraju ljetnim kampom, u sklopu kojega se održava i aukcija djela kojima se održava poslovanje samoga centra.

Premijerno će se prikazati i dokumentarni film 'Absolute Wilson' redateljice Katharine Otto-Bernstein o umjetnikovoj karijeri i načinu rada, a prikazat će se i snimke antologijskih predstava koje su otvorile put kazališnome jeziku koji su mnogi kopirali, a danas je postao svojevrsni oblik standardne estetike.

Wilson je jedan od ključnih autora suvremenih scenskih umjetnosti i 'otac' vizualnog teatra, a prisutan je na svjetskoj umjetničkoj sceni više od pet desetljeća. Radio je u raznim medijima, a proslavio radom s Philipom Glassom na nedavno obnovljenoj predstavi 'Einstein On The Beach' iz 1976.

Kako je omiljen u krugovima 'slavnih', video portreti koji će se izložiti u Klovićevim dvorima nastali su kao posljedica njegova statusa među njima.

Za svaki portret osmišljena je posebna estetska postavka scenografije, kostimografije, zvuka i glazbe, a Wilson nudi svoj pogled u dio osobnosti prikazanih osoba uranjajući u njihov, samo njemu poznat unutrašnji svijet ili apostrofirajući medijsku sliku o njima na sebi svojstven način.

Izložba je dosad gostovala u Berlinu, Parizu, Madridu, Singapuru, Hong Kongu, Grazu, Rimu, Milanu, Napulju, New Yorku, Londonu, Hamburgu, Salzburgu, a u Zagrebu će biti otvorena do 11. studenog, s mogućnošću produžetka.
(Hina)