Preskočite na glavni sadržaj

Gabriel Garcia Marquez – stipendije za novinare u kulturi

Program stipendiranja novinara u kulturi Gabriel García Márquez poziva sve zainteresirane da se do 2. listopada prijave za sudjelovanje. Program se odvija u kolumbijskim gradovima Cartagena i Barranquilla.
prijava: 02.10.2012
mjesto: Cartagena, Barranquilla, Kolumbija
url: http://www.fnpi.org
Program je podijeljen u 3 modula: Glazba, Popularna kultura i Književnost, a sve module koordiniraju Héctor Feliciano, nastavnik u Fundacion Nuevo Periodismo Iberoamericano, te američki novinar Jonathan Levi. Dodatno, svaki modul uključuje gostojućeg stručnjaka, južnoameričkog i međunarodnog. Stipendija je namijenjena za 20 novinara (od kojih 6 dolazi iz Kolumbije), podijeljenih u 2 skupine.

Moduli:
- Glazba, 7. – 13. siječanj 2013., za vrijeme Međunarodnog glazbenog festivala u Cartageni;
- Popularna kultura, 14. – 20. siječanj 2013., u sklopu predkarnevala u Barranquilli;
- Književnost, 21. – 27. siječanj, 2013., za vrijeme Festivala sijena u Cartageni.

U svakom modulu prednost ima praktični rad te razgovor koji dovodi do profesionalne razmjene u drugarskoj i neformalnoj atmosferi. Sesije se održavaju na engleskom jeziku, a u slučajevima kad su sesije na španjolskom, osiguran je simultani prijevod na engleski jezik. Također, organiziraju se i sesije putem Skypea kako bi se dotaknule teme digitalnog novinarstva koje će voditi nastavnici iz Fundacion Nuevo Periodismo Iberoamericano - Jean François Fogel (Francuska) i Gumersindo Lafuente (Španjolska). Organizira se i posjet rodnom gradu Garcíje Márqueza, Aracataci.

Od sudionika se, osim sudjelovanja na radionicama, očekuje da napišu izvještaj o vlastitom medijskom radu i kulturnim događajima koje su posjetili tijekom programa. Prilikom prijave svaki kandidat trebao bi naznačiti u autobiografiji želi li sudjelovati u glazbenom ili književnom modulu (moguće je samo u jednom), a svi sudionici sudjeluju u modulu popularne kulture.

Za sudjelovanje potrebno je priložiti:
- autobiografiju (400 – 800 riječi, na engleskom, španjolskom ili portugalskom), s naglaskom na novinarsko iskustvo na području kulture (glazba ili književnost, ovisno o izabranom modulu) te motivima za sudjelovanje u programu; na temelju ovog teksta organizatori će ocijeniti kandidatove narativne vještine i sposobnost konstruiranja angažirane reportaže; ovaj esej najvažniji je kriterij za selekciju, a konvencionalni rezime ne uzima se u obzir;
- pismo podrške kojim se potvrđuje rad u mediju, a u slučaju slobodnih novinara potrebno je priložiti potvrdu koja dokazuje da je novinar objavljivao u navedenom mediju u proteklih 6 mjeseci; u oba slučaja pismo treba potvrditi da će medij objaviti članke koje novinar napiše tijekom stipendijskog programa;
- reportažu ili neki drugi članak objavljen protekle godine, koji se fokusira ili na glazbu ili na književnost, ovisno o odabranom modulu.

Prijava se vrši isključivo online. Za registraciju ne plaća se kotizacija, a osigurani su i sljedeći troškovi:
- povratna karta;
- smještaj tijekom programa;
- međunarodno zdravstveno osiguranje;
- dnevni osvježavajući napici, večera dobrodošlice, pozdravna večera i ručak u Barranquili;
- radni materijal;
- akreditacije za besplatni ulaz na festivale i druga događanja.

Više