Preskočite na glavni sadržaj

Europski dan jezika obilježen u Puli

Europski dan jezika svečano je danas (26. rujna) obilježen u Puli, a u sklopu središnje proslave na Narodnom trgu postavljeni su štandovi na kojima su se građani mogli informirati o jezicima zemalja sudionica događanja, Europskom danu jezika te Europskoj uniji.
 
vrijeme: 26.09.2012.
url: http://edl.ecml.at/

Obraćajući se građanima šef Delegacije EU-a u Republici Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren kazao je kako se ovom svečanošću ne obilježava samo Dan europskih jezika već i Dan hrvatskog jezika kao budućeg službenog jezika Europske unije.
 
"Europska unija aktivno potiče nastavu i učenje stranih jezika kako bi građanima pomogla da što lakše i bolje komuniciraju i razumiju jedni druge", istaknuo je Vandoren dodavši kako višejezičnost, kao sastavni dio društva, pomaže Europskoj uniji u mirnom suživotu ljudi iz različitih dvojezičnih zajednica.
 
Po njegovim riječima učenje jezika potiče nas da "postanemo otvoreni i tolerantniji prema drugim i njihovim kulturama". Stoga je izrazio zadovoljstvo što Hrvatska kao sljedeća članica EU obitelji cijeni bogatstvo različitosti svih svojih jezika i kultura.
 
Istarski župan Ivan Jakovčić zahvalio je svim vijećima nacionalnih manjina koji žive u Istri na suradnji jer, kako je rekao "od iznimne je vrijednosti i veliko bogatstvo jezik i kultura koji nosi svaki građanin".
 
"Očuvanje identiteta srpske, albanske, bošnjačke, slovenske, makedonske, mađarske i drugih manjina od vitalnog je značaja za nas jer je Istra multietična i višejezična te takva želi ostati", poručio je Jakovčić.
 
Govoreći o projektima koji su dosad financirani iz europskih fondova, u izjavi za novinare rekao je kako je do sada Istra realizirala 190 projekata koji su financirani iz različitih međunarodnih izvora za što je dobila 45 milijuna eura.
 
"Mi danas imamo pedesetak osoba koje znaju pisati europske projekte. Prema tome, mi smo spremni, čekamo samo da se sredstva oslobode za Hrvatsku te ćemo kandidirati veliki broj projekata", zaključio je Jakovčić koji se danas uoči svečanosti obilježavanja Dana europskog jezika sastao s veleposlanikom Paulom Vandorenom i talijanskom veleposlanicom Emanuelom D'Alessandrom.
 
Osim njih u Puli danas borave i ostali članovi delegacija Europske unije u Hrvatskoj, predstavnici četrnaest veleposlanstava i kulturnih instituta zemalja članica Europske unije u Republici Hrvatskoj te Ministarstva vanjskih i europskih poslova.
 
Predstavnici veleposlanstava i kulturnih instituta zemalja članica EU-a će u popodnevnim satima održali radionice i interaktivna predavanja za učenike srednjih škola u Puli. Tijekom posjete Puli i Istarskoj županiji, šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj veleposlanik Paul Vandoren sastao se s predstavnicima zajednice Talijana u Puli te održao predavanje u sveučilištu "Jurja Dobrile" na temu "Republika Hrvatska nakon ratifikacije Ugovora o pristupanju Europskoj uniji: što nakon toga ?".
 
Europski dan jezika obilježava se od 2001. godine koja je odlukom Europske unije i Vijeća Europe proglašena Europskom godinom jezika. Cilj je Dana jezika jačati javnu svijest o važnosti učenja jezika, promicati jezičnu i kulturnu raznolikost Europe te potaknuti cjeloživotno učenje jezika. (Hina)