Preskočite na glavni sadržaj

Pilot program podrške za organizacije civilnog društva na području suvremene kulture i umjetnosti

Zaklada 'Kultura nova' predstavila je danas Pilot program podrške za organizacije civilnog društva - udruge građana i umjetničke organizacije koje djeluju na području suvremene kulture i umjetnosti, a u okviru kojega je raspisala javne pozive na predlaganje projekata i programa te na iskaz interesa za suradnju.
mjesto: Zagreb
url: http://kulturanova.hr
Pilot program podrške osmišljen je s ciljem pružanja financijske podrške organizacijama civilnog društva na području suvremene kulture i umjetnosti, istaknula je upraviteljica Zaklade Dea Vidović predstavljajući Pilot program.
 
Proračun Pilot programa iznosi 2,1 milijun kuna za programe i projekte koji se realiziraju u 2013. godini, a aktivnosti koje će biti podržane pripadaju trima glavnim programskim područjima: Razvoj pojedinih djelatnosti organizacije, Razvoj umjetničkih ideja, partnerskih projekata ili festivala/manifestacija te Razvoj suradničkih platformi.
 
Podrška za Razvoj pojedinih djelatnosti organizacija može se tražiti u kategoriji produkcije, promocije, medijacije i/ili distribucije radova domaćih umjetnika u svim disciplinama suvremene umjetnosti te u kategoriji upravljanja javnim prostorima za suvremenu kulturu i umjetnost. Tu će se dodjeljivati sredstva u rasponu od 60 do sto tisuća kuna.
 
Podrška za Razvoj umjetničkih ideja, partnerskih projekata ili festivala/manifestacija može se tražiti u kategoriji umjetničkog istraživanja u svrhu produkcije umjetničkog rada (samostalno ili u suradnji s drugim umjetnicima i umjetničkim skupinama), kategoriji razrade ideja i priprema međunarodnih suradničkih projekata (razvoj partnerstva s organizacijama iz inozemstva) te kategoriji putovanja radi selekcije međunarodnog programa za domaće festivale i manifestacije. U tom programskom području dodjeljivat će se sredstva od pet do 15 tisuća kuna, kazala je Vidović.
 
U programskom području Razvoj suradničkih platformi, podrška se može tražiti u kategoriji programske platforme na nacionalnoj razini, a tu će se dodjeljivati sredstva u rasponu od 60 do 120 tisuća kuna. U kategoriji zagovaračke platforme na lokalnoj razini dodjeljivat će se sredstva u rasponu od 50 do 90 tisuća kuna.
 
Svaki prijavitelj može podnijeti najviše pet prijava: najviše jednu prijavu u programskom području Razvoj pojedinih djelatnosti organizacije, najviše tri prijave u programskom području Razvoj umjetničkih ideja, partnerskih projekata ili festivala/manifestacija te najviše jednu prijavu u programskom području Razvoj suradničkih platformi.
 
Rok za prijavu je 22. listopad, a opći uvjeti, pravila, kriteriji i upute za podnošenje prijava za svako programsko područje definirani su u Vodiču za prijavu koji je objavljen na mrežnim stranicama Zaklade www.kulturanova.hr. Na toj mrežnoj stranici je dostupna i cjelokupna dokumentacija Pilot programa podrške, uključujući i obrasce za prijavu za svako pojedino programsko područje.
 
Zaklada 'Kultura nova' osnovana je kao javna zaklada posebnim zakonom koji je donio Hrvatski sabor, a pruža stručnu i financijsku podršku programima organizacija civilnog društva na području suvremene kulture i umjetnosti.
(Hina)