Preskočite na glavni sadržaj

Hrvoje Dumančić u listopadu izlaže u Parizu

Hrvatski akademski kipar Hrvoje Dumančić, kojemu su konji glavna inspiracija umjetničkog stvaralaštva, izlagat će u listopadu na dvije izložbe u Parizu, skupnoj izložbi udruženja 'ArAnimA' i samostalnoj u galeriji 'Nouvel Organon' na Montmartreu.
vrijeme: 01.10.2012.
mjesto: Pariz; L’Espace Beaurepaire
url: http://www.dumancic.net
Skupna izložba međunarodnog francuskog udruženja animalista 'ArAnimA', kojega je Dumančić član kao jedini Hrvat, bit će otvorena 1. listopada u pariškoj galeriji 'L’Espace Beaurepaire'.

Nakon selekcije više stotina radova pristiglih na natječaj iz cijelog svijeta, žiri Udruženja za izložbu je odabrao nekoliko desetaka slika i skulptura, među kojima je i skulptura 'Castor & Pollux', izvijestio je danas umjetnik.

Četiri dana kasnije svoje skulpture konja izložit će u privatnoj galeriji 'Nouvel Organon', čiji je vlasnik i umjetnički voditelj Kristijan Radaković, Hrvat koji živi i radi u Parizu.

Izložba je dio ciklusa te Galerije na temu ljepote, a Dumančić je prvi od četiri inozemna umjetnika koji će do kraja godine tamo izlagati.

Predstavit će svoje najnovije radove koji prikazuju 'svo bogatstvo i nepoznatu raskoš unutrašnje ljepote, snage i čistoće istodobno pripitomljene i divlje plemenite životinje, ostavljajući prostor posjetitelju da na svoj način doživi ljepotu snažnih i isprepletenih emocija'.

Dumančić je u Francuskoj prvi put izlagao 2002., na prestižnom međunarodnom salonu u Saumuru, na kojem je za skulpturu 'Aramis' osvojio prvu nagradu. Nakon toga više je puta izlagao na skupnim i samostalnim izložbama, među kojima se ističu izložbe iz 2009. u Saumuru te prošlogodišnja izložba konja od bronce, aluminija i terakote u Centru za kulturu u Rueil Malmaisonu. Dio njegovih skulptura nalazi se u umjetničkim zbirkama tamošnjih kolekcionara.
(Hina)