Preskočite na glavni sadržaj

Projekt uključivanja mladih u kreiranje kulturne politike Rijeke

Projekt Unapređenje studentskog standarda u domeni kulture (USSUD), zajednička inicijativa Odjela za kulturu grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci kojemu je cilj dugoročno uključiti što više mladih u procese kreiranja kulturne politike i kulturni život grada, predstavljen je u Rijeci.
vrijeme: 02.10.2012.
url: http://www.rijeka.hr
Projekt će trajati od 2. listopada do 23. studenoga a obuhvatit će 10 radionica, dva okrugla stola i javnu debatu. Namjera je rasvijetliti razloge niskog stupnja aktivnosti riječkih studenata u kulturnim i umjetničkim programima, kako u praćenju tako i u njihovu stvaranju, koje je uočeno ranije provedenim istraživanjem.
 
Radionice za studente vodit će sami studenti, a obrađivat će teme poput studentske produkcije programa u kulturi, posjećenosti izložaba ili književnih večeri, odnosu kulture i medija, mogućnosti djelovanja studenata na kulturu grada.
 
Okrugli stolovi okupit će stručnjake koji se bave pitanjima kulture i studentskim životom, a svoja iskustva u organiziranju kulturnog života mladih prenijet će predstavnici gradova u kojima su aktivni studentski kulturni centri. Uz javnu debatu, vodit će se i e-rasprava o ovim pitanjima.
 
Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar najavio je da će zaključci rasprava činiti dio kulturne strategije grada koja se planira izraditi do kraja godine. Istaknuo je nužnost poticanja sinergije nezavisne scene i institucija te kao posebnu vrijednost ovog projekta naveo sudjelovanje samih studenata u procesima koji se njih tiču.

Prorektorica za nastavu i studentska pitanja riječkog sveučilišta Snježana Prijić Samaržija kazala je da će rezultati projekta uzeti u obzir i pri izradi nove strategije Sveučilišta.

Projekt USSUD financira se uz podršku Europske komisije, u okviru programa 'Mladi na djelu' te su za njega odobrena sredstva EU od 10.934 eura.
(Hina)