Preskočite na glavni sadržaj

Fantom slobode posvećen Željku Kipkeu

Novi broj časopisa za književnost 'Fantom slobode' 2/2012, u izdanju Durieuxa, u cijelosti je posvećen osebujnoj kritičkoj i kolumnističkoj praksi renomiranog hrvatskog likovnog umjetnika, lucidnog i provokativnog filmskog autora, intrigantnog kritičara i pisca Željka Kipkea. Promocija časopisa održat će se u Umjetničkom paviljonu, u srijedu, 26. rujna, u 12 sati.
vrijeme: 26.09.2012. 12,00
mjesto: Zagreb; Umjetnički paviljon, Trg kralja Tomislava 22
url: http://www.durieux.hr/
Novi broj časopisa književno-izdavačke kuće "Durieux" donosi odabir Kipkeovih tekstova objavljivanih djelomično ili u cijelosti u tiskanim ili elektronskim medijima: Oris, ČIP (Čovjek i prostor), Art Magazin Kontura, Quorum, Hrvatski filmski ljetopis, Sarajevske bilježnice, Jutarnji list, Globus, na internetskim portalima ili pročitanim u emisiji Triptih 3. programa Hrvatskog radija…

Poštujući auru aktivnog intelektualnog diskursa svi uvršteni tekstovi uređeni su i opremljeni u integralnom obliku upravo onako kako ih je osmislio sam autor.

Izdanje je inicirao i uredio Branko Franceschi.

„Željko Kipke jedan je od najproduktivnijih hrvatskih umjetnika. Javnosti je najpoznatiji po slikarskom opusu, a njegovo stvaralaštvo na području vizualnih umjetnosti posljednjih se godina sve više okreće filmu, iako se tim medijem služio i na samim počecima umjetničke karijere početkom osamdesetih godina. Njegovi su umjetnički interesi u skladu s neoavangardnom normom toga vremena obilježeni multidisciplinarnošću, koja je uz likovne discipline i film uključivala performans, javne akcije i fotografiju. Kipke je i jedan od najintrigantnijih hrvatskih pisaca. Njegovo se pisanje, kao i po narativnim elementima bliska mu filmografija, najpribližnije može odrediti kao dokumentarna fikcija, u kojoj se faktografija i realitet slobodno prelijevaju u prostor autorove mentalne kombinatorike nadahnute transcendentnim poimanjem suštine stvarnosti“ (iz uvodnog teksta B. Franceschija)
***

U zagrebačkom Umjetničkom paviljonu u tijeku je izložba Ž. Kipkea 'Policijsko dvorište' koja se može pogledati do 14. listopada.