Preskočite na glavni sadržaj

Osijek – izložba Mirjane Vodopije

U subotu, 22. rujna, u 20 sati, u galeriji Waldinger, Osijek, otvara se izložba Mirjane Vodopija 'Zapuh, zamah, smicalica II. dio'. Radovi se mogu razgledati do 5. listopada.
vrijeme: 22.09.2012.
mjesto: Osijek; Galerija Waldinger, Fakultetska 7 (Tvrđa – kod Vodenih vrata)
url: http://www.ggo.hr
Mirjana Vodopija diplomirala je 1987. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Miroslava Šuteja. Od 1985. do danas ostvarila je 26 samostalnih izložbi i sudjelovala na dvjestotinjak  skupnih izložbi ili kustoskih koncepcija u zemlji i inozemstvu. Samostalno je izlagala u Zagrebu u Kabinetu grafike HAZU, Galeriji SC, Galeriji Karas, Galeriji Križić Roban, Galeriji Nova, Galeriji Miroslav Kraljević, Studiju Josip Račić i mnogim drugima, zatim u Malom salonu MMSU u Rijeci, galeriji Otok u Dubrovniku, galeriji Rigo u Novigradu, u drugim gradovima u Hrvatskoj, te u Espace Arts Plastiques de la Maison du Peuple, Venissieux, Francuska.

2009. godine sudjelovala je na Echigo-Tsumari Art Triennial u Japanu; 2007. godine na međunarodnoj izložbi 'Kinetizam od početaka do danas' u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu; 2004. na Izložbi dobitnika nagrada s 3. Međunarodnog Trijenala Grafike u Češkom Muzeju lijepih umjetnosti u Pragu; 2002. na izložbi 'Svjetlo' u Domu HDLU; 2003. na izložbi 'Monokromi' u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.


Sudjelovala je na više međunarodnih rezidencijalnih projekata: 2002. godine boravila je u Tamarind Institute, Albuquerque, New Mexico, SAD u projektu 'Connections'. 2004. godine sudjelovala je u nastavku projekta, 'Re Connections' u Santa Fe Art Institute, Sante Fe, New Mexico, SAD. 1997. godine, u organizaciji Lyonske Gallerie l'Olave i Soroš centra za suvremenu umjetnost Zagrebu sudjelovala je u projektu umjetničke razmjene Zagreb – Venissieux u Ville de Venissieux u Francuskoj.

Dobitnica je brojnih likovnih nagrada. Između ostalih, 2000. godine dodijeljena joj je Godišnja nagrada HDLU-a mladom umjetniku, 2001. godine 1. nagrada na 3rd International Triennial of Graphic Arts u Pragu, 2006. godine Plaketa Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na 4. hrvatskom trijenalu grafike u Zagrebu, a 2008. godine Otkupna nagrada MMSU Rijeka na 4. hrvatskom trijenalu crteža u Zagrebu.

Djela su joj uvrštena u zbirke važnijih hrvatskih muzeja i galerija: Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Moderne galerije u Zagrebu, Kabineta  grafike HAZU u Zagrebu, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u Rijeci, Muzeja suvremene umjetnosti Istre MSU/MAC u Puli, u Grafičku zbirku Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Zbirku suvremene hrvatske umjetnosti Filip trade, kao i u druge zbirke.

Opsežna monografija o njenom umjetničkom radu s tekstom Branka Franceschija, objavljena je 2004. godine u izdanju izdavačke kuće Fraktura.