Preskočite na glavni sadržaj

Pljesniva figura - predstavljanje u Labinu

U petak, 14. rujna, u prostoru KUC Lamparne u Labinu, organizira se predstavljanje site specific skulpture 'Pljesniva figura' mađarskog umjetnika Istvána Erossa. Otvorenje slijedi u 21,30 sati, a izložba traje do 30. rujna.
vrijeme: 14.09.2012. 21,30
mjesto: Labin; KUC Lamparna, Rudarska 1
url: http://www.lae.hr
'Radi se o drvenom, grubo istesanom antropomorfnom obliku čija je konačna forma upravo u nastajanju, u samom prostoru galerije. U procesu realizacije rada autor koristi prirodni proces stvaranja plijesni omatajući drveni plašt skulpture mokrim kruhom koji uslijed djelovanja gljivica površini skulpture pridodaje još jedan završni, sadržajni sloj. Takvim postupkom fluidna plijesan svojom specifičnom i neuhvatljivom plastičkom premisom daje skulpturi konačni oblik, boju i strukturu, ali i uvjerljivu izražajnost.

Neobičnom 'biološkom' intervencijom nestaje vizualno jasna granica između samih materija od kojih je skulptura građena, pa su Erossovi objekti  osebujan primjer evolucije i transformacije jedne plastičke umjetničke ideje. Površina kipa postaje samosvojna metafizička površina gdje afirmacija i negacija postoje istovremeno....'tekst Sanje Švrljuge iz predgovora kataloga

István Eross diplomirao je grafiku na mađarskom Sveučilištu likovnih umjetnosti 1995.god. Stručno se usavršavao na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču i  na Royal Academy of Art (Haag), a 2006.god. završio je postiplomski studij na Fakultetu likovnih umjetnosti u Marseilleu. 2009.god. obranio je doktorsku dizertaciju na Fakultetu za glazbu i vizualne umjetnosti Sveučilišta u Pečuhu.

Od 2003. god. radi kao profesor na Moholy-Nagy Fakultetu za primjenjenu umjetnost i dizajn u Budimpešti, a od 2008.god. voditelj je Odjela likovnih umjetnosti na Eszterházy fakultetu u Egeru, Mađarska.

Pored brojnih samostalnih i grupnih izložbi u Mađarskoj i inozemstvu, kao gost umjetnik, predavač, selektor i kustos umjetničkih kampova i simpozija, u više je navrata.boravio u Africi te čak 27 puta u Aziji. Selektor je i organizator projekta 'Segmenti' koji se bavi međunarodnom razmjenom izložbi između Mađarske i nekoliko azijskih zemalja.

Djeluje kao multimedijalni umjetnik, kipar i performer, a u posljednjih deset godina njegovo je stvaralaštvo usmjereno na 'nature-art', sveobuhvatno područje koje se odnosi na upotrebu potpuno prirodnih materijala, uz napuštanje galerijskog sustava i izlaganje djela u prirodnom okolišu. Jedan je od prvih inozemnih umjetnika koji je radio i izlagao u labinskoj Lamparni (1. međunarodna likovna radionica, 1992.g.). Dobitnik je dviju najprestižnijih mađarskih nacionalnih nagrada za likovnu umjetnost: Barcsay (1995) i Munkácsy (2012.).

Katalog