Preskočite na glavni sadržaj

Otisak srca – nagrada za volontiranje

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva objavljuje Natječaj za prijavu volonterskih inicijativa i inovativnih modela razvoja volonterstva za dodjelu nagrade 'Otisak srca' u 2012. godini. Rok prijave je 11. listopad.
prijava: 11.10.2012
url: http://zaklada.civilnodrustvo.hr
Nacionalna zaklada i ove godine raspisuje natječaj za prijavu volonterskih inicijativa i inovativnih modela razvoja volonterstva i nagrađuje najkvalitetnije prijave nagradom, koja od ove godine ima naziv 'Otisak srca'. Cilj ovog natječaja je potaknuti djecu i mlade na dobrovoljni – volonterski angažman u lokalnoj zajednici kroz razvoj aktivizma, empatije, solidarnosti i socijalnih vještina kojima će znati prepoznati i riješiti (ili sudjelovati u rješavanju) problema u lokalnoj zajednici u kojoj žive.  

Kome je natječaj namijenjen:
- učenicama i učenicima osnovnih i srednjih škola koji prepoznaju probleme svoje škole i lokalne zajednice i žele nešto promijeniti ulaganjem vlastitog vremena, znanja i sposobnosti te koji žele osmisliti, organizirati i provoditi volonterske akcije i na taj se način uključivati u rješavanje problema u školi, lokalnoj zajednici i svijetu;
- svima koji svakodnevno rade s učenicama i učenicima u sustavu formalnog obrazovanja (učitelji, nastavnici, profesori, pedagozi, psiholozi, ravnatelji, itd.) koji svojim znanjem i iskustvom mogu pomoći u osmišljavanju i provedbi volonterski aktivnosti; koji vlastitim primjerom ohrabruju mlade na uključivanje u aktivnosti koje rezultiraju većim zdravstvenim, socijalnim i ekološkim standardima, mogućnošću ostvarenja potencijala svih članova lokalne zajednice (učenici, roditelji, građani), stvaranjem boljih životnih prilika te općenito većom kvalitetom života;
- roditeljima učenica i učenika osnovnih i srednjih škola koji su zainteresirani za ono što rade njihova djeca i koji žele shvatiti važnost uključivanja njihove djece u izvanškolske aktivnosti i podržavati ih u nastojanju da ostvare planirane ciljeve; koji su svjesni problema koji postoje u školi i lokalnoj zajednici i koji smatraju da se zajedničkim snagama problemi mogu ukloniti i/ili smanjiti.

Ovim natječajem Nacionalna zaklada poziva osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj da prijave svoje prijedloge volonterskih inicijativa (osnovne škole) ili vlastite inovativne modele razvoja volonterstva (srednje škole) i time vlastitim primjerima omoguće široj javnosti spoznaju vrijednosti volonterstva kojim se doprinosi boljem i solidarnijem svijetu u kojem živimo. Poticaj je to obrazovnim institucijama da prihvate volontiranje kao učinkovit način stjecanja novih znanja i vještina djece i mladih. A dobro organizirane lokalne zajednice mogu postati mjesta učenja koja učenicima omogućavaju praktičan uvid u ono o čemu se teorijski govori u učionicama.  

Osnovne škole mogu prijaviti učeničke prijedloge konkretnih volonterskih inicijativa (akcija) kojima će djeca riješiti neki od uočenih problema u lokalnoj zajednici u kojoj žive kako bi ta zajednica bila bolja, a ljudi sretniji i zadovoljniji.

Srednje škole mogu prijaviti inovativni model motiviranja i angažiranja učenica i učenika za volonterski rad u školi i/ili lokalnoj zajednici. Očekuje se predstavljanje već postojećeg modela u školi (klub mladih volontera ili sl.) ili opis modela koji škola u suradnji s mladima želi uspostaviti. Preporuča se opisati i način suradnje s volonterskim centrima u RH te na koji način bi mladi uz uspostavljeni model razvoja volonterstva u školi mogli kvalitetnije koristiti slobodno vrijeme ulažući znanje, volju i srce kako bi oni osobno, zajednica i svijet u kojem žive bili sretniji i bolji.

Ne mogu se prijaviti osnovne i srednje škole koje su dobile nagradu 'Škola – prijatelj zajednice' u 2010. i 2011. godini te ostale obrazovne ustanove uključujući i učeničke domove.  

Prijava treba sadržavati popunjeni, potpisani i ovjereni obrazac prijave sudjelovanja te detaljni opis volonterske inicijative / inovativnog modela razvoja volonterstva (na najviše 3 stranice A4 formata). Obrazac prijave možete popuniti u elektroničkom obliku nakon preuzimanja s internetske stranice Nacionalne zaklade  http://zaklada.civilnodrustvo.hr pod kategorijom natječaji/natječaji za nagradu/objave i dokumentacija gdje je dostupan i cjeloviti tekst ovog natječaja u elektroničkom obliku. Sve zainteresirane osnovne i srednje škole mogu svoje prijave volonterskih inicijativa (za osnovne škole) i inovativnih modela razvoja volonterstva u srednjim školama poslati isključivo poštom uz napomenu 'Nagrada –-volonterstvo'na adresu:
Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva
'Nagrada – volonterstvo'
Štrigina 1a
10000 Zagreb

Više