Preskočite na glavni sadržaj

Kristina Jeić izlaže u Osijeku

U Izložbenom salonu Vernissage u Osijeku, danas, 12. rujna, s početkom u 18.30 sati, otvara se izložba grafika Kristine Jeić.
vrijeme: 12.09.2012. 18,30
mjesto: Murska Sobota, Slovenia
url: http://www.flota.si/
Lelujavi svijetovi na rubu vodene prozračnosti, mostovi koji vode negdje drugdje, prolazi koji spajaju stvarnost i maštu. Pretapaju se obrisi jednoga u obrise sasvim nečega drugog u našim očima i unutarnjim doživljajima dok ulazimo u grafičke otiske crteža i slika koje nam autorica predstavlja. Što je stvarnost nego samo igra sjena, nijansi i boja? Figuracija koja se postupno, što dubljim doživljajem, gubi u apstrakciji. Grafika naglašava baš tu nestalnost i nesigurnost interpretacije, brižljivo nijansira sliku i, najvažnije, produbljuje njenu idejnu zaigranost naslutljivu tek i samom autoru. Izbor monotipije još i više ističe autorsku sklonost eksperimentu i istraživanju, radoznalu umjetničku zanesenost koja će se prepustiti samoj slikarskoj tehnici.


Grafike Kristine Jejić spajaju klasične i modernističke motive, od antičkih do dekorativnih, od mrtve prirode do pop-arta. Pomiruju tradiciju i suvremenost i izborom grafičke tehnike suhe igle i monotipije koja donosi specifično začudno sadržajnu i perceptivnu slojevitost. Akrili su koloristički zaigraniji i predstavljaju autoričin odmak od uobičajne slikarske posvećenosti grafici.

Plavetnilo dominira, to je uronjenost u kontemplaciju, metafizička zamišljenost nad svijetom i idejom čovjeka-autora. Onaj koji gradi, taj nas i spaja (jer umjetnost je medij koji nas spaja), naše ljudske ideje i strahove - zablude, ljubavi i vlastite istine, dakle, graditelj-umjetnik upozorava nas da u svemu tome nismo jedini i ? sami. Nebojša Janić

Kristina Jeić rođena je u Zagrebu 1965. godine. Završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala 1987. na Akademiji likovnih umjetnosti, Odjel za grafički dizajn u Zagrebu, u klasi profesora Miroslava Šuteja. Prvu samostalnu izložbu pod nazivom Mala zla kuća priredila je 1985. na Arhitekotonskom fakultetu u Zagrebu. Bavi se slikarstvom i grafikom, a na grafičkom području najviše je postigla u tehnici monotipije na podlozi grafičkog otiska. Članica je HDLU-a i HZSU-a. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu
.