Preskočite na glavni sadržaj

Glavna nagrada PIF-a Lutkarskom kazalištu Maribor

Dodjelom nagrada najboljim predstavama i lutkarima 9. Rujna je  u Zagrebu zatvoren Međunarodni festival kazališta lutaka (PIF), a grand prix ovogodišnjeg festivala otišao je Lutkarskom kazalištu Maribor.
vrijeme: 09.09.2012.
mjesto: Zagreb
url: http://public.carnet.hr/pif-festival
Međunarodni žiri u sastavu Liliana Bardijewska (Poljska), Vladimir Predmersky (Slovačka), te Romano Bogdan, Želimir Ciglar i Marija Leko (Hrvatska) glavnu nagradu 'Milan Čečuk' za najbolju predstavu u cjelini dodijelio je Lutkarskom kazalištu Maribor za predstavu 'Kada je Emil išao u Varšavu', priču o neobičnom čovjeku i njegovim snovima u režiji Jelene Sitar Cvetko.
 
'Ove godine, PIF odlikuju predstave koje donose nove teme, nova razmatranja i ideje, te razigranost lutkara', kazala je obrazlažući nagrade predsjednica žirija Leko na svečanoj dodjeli, naglasivši kako je stručni žiri pogledao 14 predstava u službenoj konkurenciji, te da su sve oduke o nagradama donijete jednoglasno.
 
Nagrada 'Tibor Sekelj' za predstavu s najhumanijom porukom dodijeljena je Gradskom kazalištu lutaka Rijeka za predstavu 'Veli Jože' u režiji Renea Medvešeka, a umjetnička interpretacija priče Vladimira Nazora o hrabrom i dobrom divu odnijela je još dvije nagrade - za glazbu (Matija Antolić) i za scenografiju (Milena Matijević Medvešek i Rene Medvešek).
 
Oleg Jugda osvojio je nagradu žirija za režiju predstave 'Pikova dama' u izvedbi Regionalnog lutkarskog kazališta Grodno iz Bjelorusije, a Larisa Mikulič za najbolje glumačko ostvarenje uloga Lizavete Ivanovne i grofice Ane Fedotovne u toj predstavi. Maja Petrova nagrađena je za kreaciju lutaka u predstavi 'Priča o galebu i mačku koji ga je naučio letjeti' u izvedbi Lutkarskog kazališta Sofija (Bugarska), a nagradu žirija za najbolje oblikovanje svjetla odnijelo je lutkarsko kazalište Les Sages Fous iz Quebeca u Kanadi za predstavu 'The Orphan Circus'.
 
Adela Srncova nagrađena je za koreografiju u predstavi 'Antologija' u izvedbi Crnog kazališta Jirija Srneca iz Praga, jednoj od najizvođenijih svjetskih lutkarskih predstava posljednjih godina koja je 4. srpnja otvorila festival, najavivši tako temu sljedećeg PIF-a, koji će biti posvećen kazalištu sjena i crnom kazalištu.
 
Dodijeljene su i četiri nagrade za animaciju - Tian Gombao nagrađen je za animaciju u predstavi 'Kamen po kamen' u izvedbi El Teatre De L'homme Dibuixat iz Španjolske, za animaciju u predstavi' 'Susjedi' u izvedbi Lutkarskog kazališta rasnojarsk iz Ruske Federacije nagrađeni su Valentina Berngard i Aleksej Beljajev, te Neville Tranter za animaciju u predstavi 'Punch i Judy u Afganistanu' u izvedbi nizozemskog Stuffed Puppet Theatre.
 
Nagradu dječjeg žirija dodijelio je žiri u sastavu Klara Beck, Barbara Bulović, Lovro Cvijić, Marta Defar, Marta Horvat i Luka Karađole predstavi 'Kovčevć priča' u izvedbi Companhia Opera na Mala iz Brazila. Nagrade su rad akademske kiparice Ive Mihanović.
U svojem 45. izdanju, PIF je ove godine ugostio kazališne skupine iz trinaest zemalja, a okupio je brojne vrhunske majstore lutkarstva koji su na nekoliko zagrebačkih lokacija od 4. do 9. rujna izveli niz istaknutih predstava iz gradova kao što su Sofija, Krasnojarsk, Castellon de la Plana i drugih.
 
Nakon dodjele i izvan konkurencije izvedena je predstava 'Čarobnjak iz Oza', završni ispit iz animacije Mateje Grabić s Umjetničke akademije u Osijeku.
(Hina)