Preskočite na glavni sadržaj

Na lokaciji srušene kuće književnika Ivana Kozarca nalazi iz brončanog doba

Arheolozi gradskog muzeja Vinkovci danas završavaju arheološke radove u Ulici Josipa Kozarca, na kućnom broju 38, odnosno lokaciji rodne kuće hrvatskog književnika Ivana Kozarca, srušene početkom kolovoza.
vrijeme: 05.09.2012.
mjesto: Vinkovci

'Proteklih dana istraživali smo površinu od oko 100 četvornih metara te ispod recentnog šuta pronašli dio prapovijesnog naselja s ukopanim objektima, poput manjih i većih jama i rupa od stupova, te poluzemunicom', izjavila je Hini voditeljica arheoloških istraživanja Maja Krznarić Škrivanko, dodajući da se temeljem keramičkih ulomaka istraživani dio naselja datira u mlađu fazu ranog brončanog doba.

'Riječ je o vatinskoj kulturi, a onodobni su ljudi prostor grada naseljavali od 2000. do 1700. godine prije Krista s tim da istraživano naselje ima kontinuitet u srednje brončano doba, u vrijeme Belegiš I kulture, koja datira od 1700. do 1300. godine prije Krista', kaže arheologinja Krznarić Škrivanko.

Vinkovački arheolozi su uz koštani harpun te šila i igle od kosti, u otpadnoj jami koja se povezuje s poluzemunicom, pronašli i cijelu crno poliranu posudu, što je i pomoglo datirati naselje.

'Materijalni ostaci vatinske i Belegiš I kulture prepoznaju se u karakterističnim oblicima crno poliranih pehara ili amforica na vitkoj nožici s dvjema ručkama koje završavaju roščićima ili volutama, ukrašenih urezanim ukrasom', pojašnjava Krznarić.

Dodaje da su arheolozi i očekivali ove nalaze jer su 30-tih godina 20. stoljeća, pri gradnji zgrada u Ulici Josipa Kozarca na brojevima 24 i 26, pronađene dvije Belegiš I amforice.

Inače, stanovništvo spomenutih dviju kultura iz brončanoga doba živjelo je u nadzemnim kućama ali i u poluzemunicama kakva je pronađena na lokaciji porušene rodne kuće Ivana Kozarca.

Prema riječima arheologinje Krznarić Škrivanko arheolozi su na lokalitetu pronašli i sedam kosturnih ukopa orijentacije zapad-istok, a najvjerojatnije je riječ o kasnorimskim pokopima zapadne nekropole Cibala (rimski naziv Vinkovaca).

Najmlađi istraženi kulturni sloj pripada temeljima srušene rodne kuće Ivana Kozarca, a kako u tom sloju nije bilo drugih nalaza vinkovački arheolozi sa sigurnošću tvrde da je porušena kuća doista rodna kuća hrvatskog književnika.

Hrvatski književnik Ivan Kozarac (1885.-1910.), autor romana 'Đuka Begović' i zbirke pripovijedaka 'Slavonska krv', istaknuti je pripadnik hrvatske moderne. Najava rušenja i samo rušenje književnikove rodne kuće izazvalo je brojne polemike u javnosti te osude gradske uprave Vinkovaca koja kuću nije zaštitila. Privatni poduzetnik koji je srušio kuću najavio je gradnju replike. (Hina)