Preskočite na glavni sadržaj

Artum: 2. Umaški salon

U nedjelju, 9. rujna, s početkom u 21 sat, u Muzeju grada Umaga, otvara se 2. Umaški salon / Artum 2012. Autorica projekta je Biljana Bojić, a selektorica je Maja Briški.
vrijeme: 09.09.2012.
mjesto: Umag; Muzej grada Umaga
url: http://www.mgu-mcu.hr
Projektom ARTUM pokrenutim 2007. godine, Muzej grada Umaga promovira i nove multimedijalne umjetničke inicijative, istodobno podržavajući umrežavanje srodnih programskih interesa suorganizatora Artuma, Gradske knjižnice Umag i Galerije Marin iz Umaga. ARTUM 2011. premijerno je predstavio 1. UMAŠKI UMJETNIČKI SALON, stručan pregled recentnog stvaralaštva autora s područja Umaga. 

Autorica projekta Biljana Bojić i selektorica Maja Briski, mapiranjem prostora umjetničke prakse Umaga, istražile su osobnosti brojnih umaških artista i njihove kreativne potencijale, te je kroz izložbu i katalog trajno zapisan prvi inventar recentnog umjetničkog stvaralaštva umaške regije. Artum se razvija i dalje, ne samo prezentacijama umaškog likovnog kruga kroz gostovanja u drugim galerijama, nego intenzivira i danas itekako poželjnu razmjenu različitih senzibiliteta, pozivanjem gostiju iz Europskih kulturnih centara u umaške art prostore.

ARTUM 2012 kroz zadanu temu obradio je  osjećaj „DODIR“, dajući osobno viđenje svakog autora. Dosada se prijavilo 64 autora iz cijele Hrvatske ali i iz Crne gore, Bosne i Hercegovine, te Slovenije. Selekcijom se smanjio broj na 30-tak autora, ovisno o kvaliteti rada i umjetničkom odgovoru svakog autora na zadanu temu.

DODIR / Cjelokupno znanje koje stječemo o svojoj okolini dolazi nam pomoću čula. Još u 3. St. P.n.e. Aristotel definira 5 osjeta, koji su i danas priznati, jedan od njih je i čulo DODIRA. Antički svijet Grčke kroz mitološku priču o kralju Midi, već  tisućljećima podučava o pohlepnosti  čovjeka koji je svoju sreću tražio zlatnim dodirom, tragajući za stvarima velike materijalne vrijednosti. U današnjem društvu konzumerizma se nije mnogo toga promijenilo, ali osjećaji opipa, manualne sposobnosti pojedinca su zanemareni, stvorena je populacija tv gledatelja- voajera. Kad kažemo dodir zasigurno prvo što nam pada na pamet je fizički kontakt, koji može biti slučajan i namjeran, ugodan s ljubavlju ili  mržnjom.

Primamo podražaje iz okoline putem kože, tog osjetnog organa dodira koji se rasprostire čitavom površinom tijela, te je dodir gotovo uvijek prisutan prilikom svake ljudske aktivnosti. Kombinacijom različitih podražaja iz okoline osjet i doživljaj dodira bivaju osebujni. Zašto je to tako? Koristeći kombinacije receptora na površini kože i u potkožnim slojevima, tijelo postaje medij te dodir ne funkcionira kao jedinstven osjet, on se povezuje s podražajem temperature, bola, položajem tijela, pritiska. Minimalni intenzitet podražaja kojim se može izazvati osjet dodira na koži, je kretanje tanano lakih krila leptira, pa nas ne iznenađuje što je u zapadnoj ikonografiji taj maleni krhki leptir simbol lakoće i nepostojanosti. Biljana Bojić autorica projekt