Preskočite na glavni sadržaj

Avvantura Festival zatvorio ljeto u Zadru

3. Avvantura Festival Filmforum Zadar završio je svečanom dodjelom festivalskih nagrada, odnosno dodjelom 'Staklene maraske'. Na pozornicu se najčešće penjao njemački redatelj Veit Helmer, čiji je film 'Baikonur' iz 2011. dobio nagradu publike, a snimatelj istoga filma (Nikolai Kanow) kojemu je prikazivanje na zadarskom festivalu bilo ujedno i regionalna premijera, nagrađen je za najbolju kameru.
vrijeme: 01.09.2012.
mjesto: Budapest, Hungary
url: http://www.overflow-tv.com/

'Baikonur' govori o bajkovitoj ljubavi između mladića iz maloga, zabačenog sela i svemirske turistkinje koja se izgubila nakon povratka na Zemlju. Snimljen je kao kazahstansko-njemačko-ruska koprodukcija, pa je i to jedan od razloga zbog kojeg je uvršten u glavni, natjecateljski program festivala koji u fokus stavlja koprodukcije.

Žiri u sastavu: Karel Och, direktor festivala Karlovy Vary; Ognjen Sviličić, domaći redatelj i scenarist; Stefan Kitanov, direktor međunarodnog filmskog festivala u Sofiji, Nataša Petrović, makedonska glumica Shooting star 2011 u Berlinu i Luis Minarro, španjolski producent; Grand Prix je dodijelio sjajnom animiranom filmu 'Alois Nebel' redatelja Tomaša Lunaka  u češko-njemačko-slovačkoj koprodukciji. Isti je žiri odlučio da je Portugalac Miguel Gomes najbolji redatelj za film 'Tabu', da je najbolji scenarij onaj Miroslava Momčilovića za film 'Smrt čoveka na Balkanu', najbolja je glumica Alina Levshin iz njemačkoga filma 'Combat Girls' (redatelj David Wnendt), nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je glumcu Karlu Johnsonu iz filma 'The Pier', redatelja Gerarda Hurleya.

Na festivalu su nagrađeni i 1. i 2. filmovi redatelja, pa su španjolski producent Antonio Saura, glumica Ruth Gabriel i redatelj Danilo Šerbedžija izabrali čak tri sjajna filma; španjolski 'Finisterrae', poljski 'The Mole' i francuski 'Beast Paradise'.

Posebni žiri birao je i najbolji studentski film, a pobijedio je izraelski 'A Different War', najbolji kratki film je 'The Wedding'.

Specijalna nagrada za izniman doprinos filmskoj umjetnosti koja nosi ime po našem velikom snimatelju Tomislavu Pinteru dodijeljena je Luisu Minnaru.