Preskočite na glavni sadržaj

Obilježen Europski dan židovske baštine i kulture

Prva nedjelja u rujnu i ove je godine protekla je u znaku obilježavanja Europskoga dana židovske baštine i kulture koji je i u Židovskoj općini Zagreb, 2. Rujna, obilježen bogatim i raznolikim programom, a počeo je otvorenjem izložbe 'Remek djela Židova likovnih umjetnika iz zbirke Židovske općine Zagreb'.
vrijeme: 02.09.2012.
mjesto: Zagreb; Židovska općina Zagreb
Iako nevelika po broju izloženih djela, jer tako uvjetuje prostor Galerije Milan i Ivo Steiner ŽOZ-a, izložba doista predstavlja remek djela iz naše zbirke, rekla je predsjednica Odbora za zaštitu židovske kulturne baštine ŽOZ-a Mira Wolf, koja je zaslužna i za koncepciju večerašnjega programa.

Odabranim radovima predstavljeni su umjetnici Milan Steiner, Stella Skopal, Rafael Talvi, Hinko Juhn, Marta Ehrlich, Oskar Herman, Ana Pappiero, Jehuda Epstein i Rikica Ovadija.

Rekavši kako se židovsko stvaralaštvo i kulturna baština sve više spoznaju kao važan dio europskoga kulturnoga identiteta Mira Wolf izrazila je nadu da će se, 'kad-tad izgraditi Židovski centar u Zagrebu' kako bi se, dodala je, kulturna baština ŽOZ-a mogla doista predstaviti na pravi način.

Izložbu je otvorila predstavnica židovske manjine u gradu zagrebu Sanja Zoričić Tabaković, njezino održavanje kao i cijeli program obilježvanja Europskoga dana židovske baštine i kulture pozdravio je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić.

Na otvorenju su, među ostalima, bili i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

Po otvaranju izložbe, uslijedila je projekcija dokumentarnoga filma 'Povijest židovskoga naroda – stigma' u trajanju od 50 minuta.

Potom je održan koncert s djelima Brune Pristera i Brune Bjelinskoga (prigodom 20. obljetnice skladateljeve smrti) koji su u auditoriju ŽOZ-a izvele sopranistica Ana Lice i pijanistica Kosjenka Turkulin.

Organizatori programa su Odbor za zaštitu židovske kulturne baštine ŽOZ-a, predstavnica židovske nacionalne manjine grada Zagreba, Savjet Galerije Milan i Ivo Steiner i loža B'nai B'ritha Gavro Schwartz.

Europski dan židovske baštine i kulture, za koji se uvriježio naziv 'Dan otvorenih vrata', održava se svake godine od 2000. na poticaj B'nai B'ritha Europe u svim europskim sredinama gdje su se održale ili obnovile židovske općine kako bi se javnost upoznala s vrijednostima židovske kulturne baštine te da bi se upozorilo na važnost koja se u židovstvu pridaje baštini, tradiciji i memoriji.
(Hina)