Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatska manjinska koprodukcija 'Kad svane dan' srpski kandidat za Oscara

Dugometražni igrani film 'Kad svane dan' redatelja Gorana Paskaljevića kandidat je srpske kinematografije u selekcijskom procesu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma. Film je koprodukcija Srbije (Nova film), Hrvatske (Maxima film) i Francuske (Arsam International), a kao manjinsku koprodukciju podržao ga je i HAVC.
vrijeme: 30.08.2012.
mjesto: Ljubljana, Slovenia
url: http://www.kud.si/

Rezultati glasanja stručnog odbora Akademije filmske umjetnosti i nauke (AFUN) objavljeni su u Beogradu u ponedjeljak, 27. kolovoza. U ovogodišnjoj konkurenciji bila su ukupno tri filma koja su prijavili njihovi producenti – 'Kad svane dan' Gorana Paskaljevića, 'Parada' Srđana Dragojevića i 'Ustanička ulica' Miroslava Terzića.

'Kad svane dan' priča je o umirovljenom profesoru glazbenog Miši Brankovu (Mustafa Nadarević), koji spletom neobičnih okolnosti otkriva svoje pravo porijeklo. Na mjestu gde je nekada bio nacistički logor za Židove u Drugom svjetskom ratu, radnici slučajno pronalaze limenu kutiju s dokumentima koju je davne 1941. godine zakopao logoraš Isak Weiss. Profesor saznaje da su njegovi pravi roditelji Weissovi, koji su ga prije nego što su odvedeni u logor dali na čuvanje prijateljima, obitelji Brankov.

Scenarij potpisuju Filip David i Goran Paskaljević, a uz Mustafu Nadarevića u naslovnim se ulogama pojavljuju Mira Banjac, Zafir Hadzimanov, Predrag Ejdus, Meto Jovanovski, Toma Jovanović, Nebojša Glogovac i dr.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD) objavit će hrvatskog kandidata za Oscara u drugoj polovici rujna. HAVC