Preskočite na glavni sadržaj

Kritički parkour - pisati i govoriti o plesu?

U sklopu ovogodišnjeg karlovačkog plesnog festivala KDF 002., od 30. kolovoza do 2. rujna, organizira se radionica plesne kritike Kritički parkour, pod vodstvom Ive Nerine Sibile.
vrijeme: 30.08.2012.
mjesto: Karlovac
url: http://www.kdf.freedance.hr
Pisati o plesu, ili ući u dijalog s viđenim, često nije nimalo lak zadatak. Ples nema mogućnost ponovnog gledanja. Pokret nastaje i nestaje u istom trenutku. Postoji kroz vrijeme, i ostaje zabilježen u tijelu plesača i u memoriji gledatelja.

Kako pisati o plesu? Kako iz vlastitog sjećanja izvući ono relevantno i to prevesti kroz proces pisanja? Kojim se jezikom obratiti plesnoj umjetnosti i  je li jezik dovoljno širok da bi prenio to iskustvo pokreta? Postoji li ples izvan jezika, ili je to utopijska ideja? Koju vrstu objektivnosti i subjektivnosti kritičko pisanje dozvoljava?

Zatim, koja je moja uloga kao kritičara, odnosno koja je moja odgovornost? Što čini tekst o plesu relevantnim kritičkim osvrtom? Može li tradicionalna forma kritike odgovoriti na dinamiku suvremene plesne scene?

Ovo su neka od pitanja koja suvremena plesna kritika postavlja pred svoje pisce. Kroz četverodnevnu radionicu tijekom KDFa, zajednički  ćemo osvijestiti neke procese gledanja i memorije, procese pisanja i čitanja o plesu. Uz mnogo primjera, nešto povijesnog pregleda, puno diskusije i interakcije i naravno – gledanja i pisanja.

Radionica je namijenjena svim zainteresiranima, bez obzira na iskustvo plesa/pisanja. Uz prijavu, molim poslati i kratki CV: info@freedance.hr

Iva Nerina Sibila (1971, Zagreb) je plesna umjetnica i kritičarka. Školovala se na Northern School of Contemporary dance u Leedsu, Engleska, gdje je diplomirala 1994. Nakon povratka u Zagreb radi kao plesačica, izvođačica, autorica i edukatorica. Tekstove i eseje o raznim temama vezanim za plesnu umjetnost i profesiju objavljuje u raznim časopisima i publikacijama. Urednica je Časopisa za plesnu umjetnost Kretanja i Biblioteke Kretanja. Jedna je od osnivača, stalna članica uredništva i kritičarka www.plesnascena.hr, trenutačno najaktivnijeg mjesta za plesnu kritiku.

Radionice o plesnoj kritici i odnosu teksta i pokreta do sada je vodila na Centru za ženske studije, Tjednu suvremenog plesa, Nomad dance academy. Stipendistica programa Critical Endeavour u sklopu Impulstanz festivala, Beč, 2012.

Više