Preskočite na glavni sadržaj

Konferencija Umjetnost i javni prostor

27. kolovoza 2012. godine, u Murskoj Soboti, Slovenija, održava se konferencija Umjetnost i javni prostor. Događaj će okupiti stručnjake iz područja kulture – umjetnike, arhitekte, istraživače i ostale sudionike programa EU Kultura čiji se projekti fokusiraju na ulogu umjetnosti u javnom prostoru.
vrijeme: 27.08.2012.
mjesto: Murska Sobota, Slovenija
url: http://www.ccp.si
Konferenciju organizira slovenska Kulturna kontaktna točka zadužena za koordinaciju programa EU Kultura i Instituta za urbano planiranje, u suradnji s Institutom Flota i drugim ostalim CCP uredima (Austrija, Belgija, Hrvatska, Mađarska i Srbija).

Zajednička konferencija posvećena je promociji uspješnih europskih projekata s naglaskom na temu umjetnosti u javnom prostoru. Ova konferencija popratni je dio festivala suvremenog plesa (7th Front@ of Contemporary Dance Festival).

Što je to u javnom prostoru što ostaje 'neviđeno' urbanim planerima koji, s druge strane, predstavlja inspiraciju za umjetničko stvaralaštvo? Gdje u javnom prostoru umjetnici pronalaze svoju umjetničku 'pozornicu' za svoj rad i zašto baš tamo? Postoje li specifične osobine mjesta koje podržava ili određuje (izaziva) njihov umjetnički proces?

Kako koncept urbanog dizajna uključuje dizajn urbanih formi i urbane opreme kao i različite (također umjetničke) događaje koji okupiraju javni prostor? Koje potencijalne buduće događaje umjetničke intervencije mogu imati na specifičnom javnom mjestu? Do koje mjere umjetničko stvaralaštvo doprinosi estetskim, semantičkim, funkcionalnim i ekološkim aspektima javnog prostora?

Koliko je važno učiniti dostupnim, održavati i poboljšavati različita javna mjesta, a istovremeno poticati različite korisnike da na najbolji mogući način iskoriste ta mjesta za različite segmente svog svakodnevnog života? Umjetničke su intervencije, bez sumnje, važan promotor koji bi mogao kreirati nova sredstva uporabe javnog prostora…

Cilj javne diskusije je predstaviti različite umjetničke prakse i istraživačke metodologije proizvedene u javnom prostoru ili za njega, raspravljati o važnosti dovođenja umjetničkih praksi u eksterijer te istražiti potencijale različitih umjetničkih formi i disciplina za razvoj lokalnog ambijenta. U fokusu su različite discipline, kao npr. vizualne umjetnosti, ples, ulična umjetnost, arhitektura, urbanizam….

Više