Preskočite na glavni sadržaj

Izložba slika Ana Marije Botteri Peruzović

U ciklusu 'Ljetne izložbe u Galeriji umjetnina Branislav Dešković' u Bolu na Braču, u subotu, 25. kolovoza, s početkom u 21 sat, otvara se izložba slika Ana Marije Botteri Peruzović. Izložba se može razgledati do 7. rujna.
vrijeme: 25.08.2012. 21,00
mjesto: Bol; Galerija umjetnina 'Branislav Dešković'
 .. Njen susret s prizorima Pariza donosi poznati rukopis pun raspjevanih boja, divertimento vedrine, skidanje patine s pročelja, mostova, crkve Notre- Dame na prvom ili posljednjem suncu dana. Pogled slikarice traga za neobičnim kompozicijskim detaljima, neopterećena scenografijom sveukupnosti zdanja, stvarajući pjesnički toponim u gotovo svim dobama dana, u šutnji svjetla i kamenoga gotičkog mira. Tehnika akrilika u čistoći tonaliteta zagrće volumene u ljubičaste, zelene ili ružičaste plohe ili tašističko parceliranje, od smaragdnozelenih vegetabilnih obraslina do ružičasto razvihorena neba.

Čudesno i bajkovito progovara gotika Sainte-Chapelle, a tamne razdjelnice linijom ograničavaju arhitektonske plohe. U nebo zabodeni modri šiljci obavijeni fijalama, odaju slikaricu koja poštuje arhitektonsku figurativnost, oduzimajući joj doslovnost geometrizma prvotnoga majstora polifonijom boja i svjetla.  Uopće, u ovom  susretu s volumenima i vedutama europskih gradova prevladat će strasna južnjačka duša u rapsodičnom tkanju  kolorita. Kada se kompozicija zaustavi na samo jednoj pojedinosti, vršku tornja ili akroterijskom uresu, odreže  ostale racionalne senzacije, dobiva slika slobodu leta, apstraktnu odvojenost od cjeline, neotežala od monolitnosti golemih podnožja postaje lakokrila asocijacija, digresija, matoševski stih ili peićevska morcelacija…iz teksta Nevenke Nekić

Ana Marija Botteri Peruzović rođena je 1971. u Splitu. Završila Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu. 1993 diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kod prof. Đure Sedera. Studijski boravila u Parizu, Milanu, Veneciji i Beču. Bavi se izradom mozaika i vitraja. Djela joj se nalaze u mnogim zbirkama i muzejima. Član je HZSU-a i HULU-a. Izlagala je na više od trideset pet samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Splitu i Bolu na otoku Braču.