Preskočite na glavni sadržaj

125 umjetnika na Ceramici Multiplex

U palači 'Herzer' varaždinskoga Gradskog muzeja otvorit će se 25. kolovoza, izložba Ceramica Multiplex 2012. s radovima 125 umjetnika iz 30 zemalja svijeta i Hrvatske, a istodobno će biti dodijeljene nagrade autorima najboljih radova, najavila je u Varaždinu predsjednica Hrvatskoga keramičarskog udruženja Kerameikona Blaženka Šoić-Štebih.
vrijeme: 25.08.2012.
mjesto: Varaždin; Palača Herzer
Na izložbi, koja će biti postavljena u palači 'Herzer' i na još nekoliko mjesta u središtu Varaždina, predstavit će se suvremena karemika iz 30 zemalja svijeta. Izložbu, koja će se održati u sklopu 4. međunarodnog festivala postmoderne keramike 2012., organizira Kerameikon, koji ove godine proslavlja 10. obljetnicu rada u suradnji s varaždinskom Gradskim muzejom.

Na poziv za sudjelovanje javilo se 400 umjetnika s radovima na ponuđene dvije teme: 'U svom gradu pronađi moj grad Varaždin' i 'Predstavi sebe kao umjetnika'.

Stručno izborno povjerenstvo sastavljeno od poznatih hrvatskih i stranih stručnjaka za keramiku odabralo je radove 125 umjetnika koji će biti predstavljeni u Varaždinu od 25. kolovoza do 31. listopada, a zatim od 16. studenoga do 6. siječnja sljedeće godine u KulturZentrumu u austrijskome Kapfenbergu, istaknula je Šoić-Štebih i dodala da je povjerenstvo u protekla dva dana odlučilo i kome će biti dodijeljene nagrade i priznanja.

Nagradu grada Varaždina za najbolji rad dobit će japanska umjetnica Eriko Inazaki, Kerameikonovu zlatnu medalju Tjok Dessauvage iz Belgije, srebrnu medalju Angela Burkhardt Gualini iz Švicarske, a brončanu medalju Stuart Asprey iz Sjedinjenih Američkih Država.

Nagrada mladom umjetniku u dobi do 30 godina 'Oni koji dolaze' dodijeljena je hrvatskoj umjetnici Dijani Rajković, a počasna priznanja dobit će Arina Alincai iz Rumunjske, Carolyn Genders iz Velike Britanije, Rika Herbst iz Južnoafričke Republike, Ljubica Jocić-Knežević iz Srbije, Marc Leuthold iz SAD-a, Kira O'Brien iz Irske, Brian Ryosuke Sakashita iz Japana te Mariette van der Ven i Tineke van Gils iz Nizozemske.

Dobitnicima će nagrade i priznanja biti uručeni 25. kolovoza prigodom otvorenja izložbe. Dan poslije sudionici izložbe predstavit će u sklopu Dana umjetnika u palači 'Herzer' svoj rad.

Hrvatsko keramičarsko udruženje Kerameikon neprofitna je umjetnička organizacija keramičara, lončara, likovnih stručnjaka, galerista, ljubitelja keramike, institucija, asocijacija i svih drugih zainteresiranih za promidžbu i unaprjeđenje keramike kao specifične vrste umjetnosti.

Međunarodni festival postmoderne keramike i njegova glavna manifestacija - izložba CERAMICA MULTIPLEX najveće su i najvažnije priredbe vezane uz keramiku u Hrvatskoj, a održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Varaždina.
(Hina)