Preskočite na glavni sadržaj

41. seminar Zagrebačke slavističke škole

U ponedjeljak, 20. kolovoza, u Dubrovniku počinje dvotjedni 41. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole. U radu seminara sudjeluju inozemni studenti slavistike i kroatistike te sveučilišni nastavnici kojima je hrvatski jezik i književnost primarni znanstveni interes.
vrijeme: 20.08.2012.
mjesto: Dubrovnik
url: http://www.hrvatskiplus.org
 
Na ovogodišnjem hrvatskom seminaru za strane slaviste sudjelovat će 60 polaznika koji dolaze iz 22 države, a među njima su i polaznici iz Kine, Rusije, SAD-a i Velike Britanije.

U nastavnom dijelu programa polaznici će u devet različitih lektorata usavršavati svoje znanje hrvatskoga jezika, obrađivati lingvističke, književne i komparatističke teme te pojedina područja hrvatske povijesti. Studenti će također slušati dva tematska ciklusa predavanja posvećena sintaksi hrvatskoga jezika odnosno hrvatskoj književnosti i kulturi 21. stoljeća. Predavači na seminaru bit će naši ugledni profesori Marin Andrijašević, Lada Badurina, Krešimir Bagić, Branimir Belaj, Damir Boras, Željka Čorak, Josip Lisac, Ivo Pranjković, Milovan Tatarin, Tvrtko Vuković.

U kulturološkom bloku zbivanja bit će prikazan ciklus hrvatskoga filma i organiziran posjet dubrovačkim znamenitostima. Posebni su gosti seminara glumac Dragan Despot, koji će izvesti monodramu 'Na rubu pameti', te književnici Luko Paljetak, Damir Šodan i Miroslav Kirin. Na seminaru će biti predstavljena knjiga 'Vila-kiklop-kauboj: Čitanja hrvatske proze', zbornik radova o hrvatskoj prozi  objavljen ove godine u izdanju Zagrebačke slavističke škole.

Zagrebačka slavistička škola djeluje u okviru Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a organizaciju ovogodišnjega 41. seminara poduprli su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija.

Tijek 41. seminara može se pratiti na internetskim stranicama www.hrvatskiplus.org.