Preskočite na glavni sadržaj

U Splitu izložba o caru Dioklecijanu

U petak, 17. kolovoza, u 11 sati, u Muzeju grada Splita, otvara se izložba pod nazivom 'Gaius Aurelius Valerius Diocletianus Pius Felix Invictus Augustus i njegova Palača u Splitu', koja će trajati do 17. listopada 2012. (vidi i: Dani Dioklecijana 2012.)
vrijeme: 17.08.2012. u 11 sati
mjesto: Split, Muzej grada Splita, Papalićeva 1
url: http://www.mgst.net/

Otvorenju će nazočiti zamjenik ministrice kulture prof. Zlatko Uzelac, a izložbu će otvoriti zamjenica gradonačelnika prof. Anđelka Visković. O izložbi kao primjeru suradnje turističkog i muzejskog sektora govorit će direktor Turističke zajednice grada Splita Vedran Matošić.

Organizator je Muzej grada Splita, autor izložbe i publikacije dr. sc. Joško Belamarić, a voditeljica muzejsko-edukativnog programa i autorica multimedijalnog sadržaja je muzejska pedagoginja Gorana Barišić Bačelić.

Izložba prvenstveno predstavlja lik i djelo cara Dioklecijana, zatim tetrarhe i njegovu užu obitelj te njihovu povezanost sa splitskom palačom. 

Osim toga, ona obuhvaća još uvijek malo poznate činjenice o Dioklecijanovu porijeklu, životu i djelovanju, abdikaciji i okolnostima smrti.

Izložbu čini nekoliko segmenata koji su, uz izložene originalne muzejske predmete, realizirani različitim prezentacijskim i muzeološkim instrumentima poput modela, rekonstrukcija, odljeva skulptura i reljefa, multimedijalne prezentacije i tekstualno-slikovnih prikaza.

Izložba je popraćena publikacijom i nizom edukativnih sadržaja kao što su stručna vodstva, pedagoške radionice i predavanja.

Ovaj je cjeloviti projekt ostvaren u suradnji sa Institutom za povijest umjetnosti – Centrom Cvito Fisković usko povezan i s turističkim sektorom. Projekt je iznimno vrijedan u predstavljanju grada Splita i njegove baštine kao kulturno-povijesnog i turističkog središta.

Realizacija izložbe potpomognuta je sredstvima Ministarstva kulture, Grada Splita – vlasnika i osnivača Muzeja te Turističke zajednice grada Splita.

Vidi i:
Dani Dioklecijana 2012.