Preskočite na glavni sadržaj

Indijsko kazalište izvodi Gavranovu komediju

Nakon niza svjetskih premijera popularna komedija hrvatskog dramatičara Mire Gavrana iz 1991. 'Muž moje žene' 19. kolovoza imat će svoju premijeru u Hyderabadu, u Indiji, na hindu jeziku u izvedbi indijske kazališne skupine Sifar.
vrijeme: 19.08.2012.
mjesto: Hyderabadu, Indija

Gavranova komedija Muž moje žene prati priču dvojice muškaraca koji su pet godina oženjeni istom ženom, a da toga nisu svjesni. To je moguće zato što njihova supruga radi kao željeznička službenica, koja dva dana živi sa svojim slovenskim mužem u Ljubljani, a zatim dva dana s dalmatinskim mužem u Splitu.
 
Prijevara se otkrije kada jednoga dana slovenski muž pronađe vjenčani list svoje supruge skriven u podstavi njezina kaputa. Ne govoreći ništa, putuje u Split kako bi s mužem svoje žene raspravio o tome što im valja činiti. Uskoro se među njima razvije komično nadmetanje u kojemu svaki nastoji pokazati kako je baš on zaslužniji da bude muž svoje žene.
 
Prvi put izvedena u Zagrebu 1991., predstava Muž moje žene dosad je imala 17 svjetskih premijera, a prevedena je na slovenski, njemački, engleski, poljski, španjolski, albanski, ruski i češki jezik. Na hindu ju je preveo Feroze Ahmed, član kazališne skupine Sifar, kojemu je ujedno pripala i jedna od dvije glavne uloge. Drugog supruga igra Prakash Phadnis.
 
Režiju potpisuje Bhavani, a glazbu je skladao indijski skladateljski dvojac Amit&Suhit.
 
Miro Gavran suvremeni je hrvatski dramski pisac i najizvođeniji dramatičar mlađe generacije u zemlji i inozemstvu u proteklih dvadesetak godina. Jedini je živući europski dramatičar kojemu je izvan domovine posvećen cijeli jedan kazališni festival, Gavranfest, koji se u Slovačkoj održava od 2003.
 
Djela su mu prevedena na više od 30 jezika i objavljena u 150 različitih izdanja u zemlji i inozemstvu, a njegove je predstave dosad vidjelo više od dva milijuna gledatelja. Napisao je 19 dramskih tekstova, devet romana, osam romana za djecu te jedan filmski scenarij.
 
Dobitnik je dvadesetak domaćih i stranih književnih i kazališnih nagrada, među kojima i Central European Timea (1999.) te Europskog kruga (2003.), te je četverostruki dobitnik nagrade za dramsko djelo Marin Držić hrvatskog Ministarstva kulture. (HRT)

Miro Gavran na FB | Sifar Thetr Hyderbad na FB