Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Velimira Trnskog u Opatiji

Izložba Velimira Trnskog u Opatiji
U Umjetničkom paviljonu 'Juraj Šporer' u Opatiji, u četvrtak, 9. kolovoza, u 20 sati, otvara se izložba radova Velimira Trnskog, koja će se moći pogledati do 13. rujna 2012.
 
vrijeme: 09.08.2012. u 20 sati
mjesto: Opatija, Umjetnički paviljon 'Juraj Šporer'
url: http://www.hrmt.hr/

Velimir Trnski na likovnoj je sceni više od četiri desetljeća. Ustrajno i pregalački, kako sam kaže, neumorno „slika svoj život“ kao zrcalni odraz vlastite nutrine sapletene u inspirativnu „zamku“ iz koje ne može i ne želi izaći. Njegov habitus jednostavno je slikati, bez obzira na temu, slikati pejsaže, vedute, mrtvu prirodu, ljudsko tijelo… Slikanje kao čin, slikanje kao djelo, slikanje kao smisao, jer, slikanje je život. U procesu njegova rada misaona inspirativna energija teče na platno i u jednom dahu ispunjava slikarsku površinu. Ponekad je slikarski naboj erupcijske snage, ali njegova se transmisija na platno ne odvija stihijski, u grču i zbrci. Poput glazbe koja genijalnom skladatelju odzvanja u mislima i slika se slika najprije u glavi. Odvija se strasna i napeta komunikacija između poriva nadahnuća i pokreta ruke, što se sintetizira u umjetničko djelo bezvremene ljepote.

Konji i žene, kuhinjski pribor, štednjaci i zavjese, šivaći stroj, šetnica, more i brod – sve je njegova tema. Žensko tijelo ipak je potka koja se provlači kroz cjelokupno stvaralaštvo. Žena je fenomen, uvijek novo i nezaustavljivo nadahnuće. Oblikovanje je maniristički poetično, ženska nagost eksplicitna ili obavijena lahornim vilinskim velovima što ističu mekoću, podatnost, zamamnost – ženstvenost. Ona je tajna koju sakriva „transparentnim višeslojnim namazima“ u kontrastu s teškim pastoznim potezom i rustičnim premazima. U maniri kontrapunkta nastali su istovremeno izbalansirani i intrigantni, mistični i intimni prizori.

Opatiji na dar posvećena je najnovija umjetnikova produkcija. Opatija doista i jest inspiracija, ona iz prošlosti ili nostalgične sadašnjosti. Čudnovat urbani hibrid atipičan za primorski krajobraz po čemu je Opatija jedinstvena. Pojavnosti i prirodnine, arhitektura i hortikultura potka su radova koje je umjetnik iznjedrio inspiriran ovim krajem. Iz njih poput Afrodite izranja Opatija kakva je nekada bila. Romantično mjesto za opsjenare. (Mirjana Kos Nalis, iz kataloga izložbe).

Velimir Trnski rođen je 1947. godine u naselju Donja Velika u Podravini. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a postdiplomski studij iz grafičke umjetnosti završio je na Rietveld Academy u Amsterdamu. Do odlaska na postdiplomski studij živio je u Božjakovini, a od 1985. godine živi i radi u Parizu. Prvu samostalnu izložbu relizirao je u galeriji Studentskog centra u Zagrebu 1972. godine. Uslijedio je ciklus radova, koje autor naziva Hippy radovi, izuzetne kolorističke snage. Sljedeći ciklusi vezani su uz tematiku portreta i aktova. U svojim radovima Trnski slavi ljepotu žene u svakodnevnim radnjama. Na svojim čestim putovanjima obogatio je znanje usvajajući stare likovne tehnike, koje je uspješno upotrijebio kao temelj za nove materijale i ideje. Velimir Trnski do sada je izlagao na stotinjak izložbi u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Hrvatskoj, Nizozemskoj, Švicarskoj, Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama.