Preskočite na glavni sadržaj

Pučiške filmske večeri 2012.

Od 2. do 7. kolovoza 2012. održavaju se III. Pučiške filmske večeri na Braču. Publika će i ove godine moći vidjeti godinama izgubljene (i sada pronađene) filmove o Hrvatskoj iz svjetskih filmskih arhiva ali i najpoznatije koprodukcijske filmove snimane u Dalmaciji.
 
vrijeme: 02.08.2012.
mjesto: Pučišća na Braču
url: http://www.kinofon.hr
Ove godine filmske večeri otvara cjelovečernji pustolovni film MARKO POLO, iz 1965. godine, s Horst Buholzom, Orsonom Wellesom i Anthony Quinnom u glavnim ulogama. Ovaj malo poznati filmski spektakl, uz Egipat, Srbiju i Afganistan, sniman je na brojnim lokacijama i u Hrvatskoj.

Pučiške filmske večeri nastavljaju AVANTURE ODISEJA, film Franka Rossia, malo poznata filmska verzija poznate TV serije snimane u cijelosti na najpoznatijim lokacijama u Hrvatskoj 1968. godine. Iako je serija stekla kultni status, dugometražni film ostao je godinama nepoznat. Sada, na Pučiškim filmskim večerima, moguće ga je napokon vidjeti u integralnoj verziji. Koprodukcijsku sekciju zatvara i najpoznatiji akcijski film sniman kod nas – BOŽJI OKLOP Jackie Chana iz 1986. godine.

Pučišća i otok Brač tema su treće filmske večeri, u kojoj se, zbog velikog interesa treću godinu za redom, ponovno prikazuje pustolovni film GOUBBIAH-MON AMOUR, sniman u Pučišćima, Pisku i Trogiru 1955. godine kao i najstariji dokumentarni zapis koji prikazuje pučiške kamenoklesare u radu – SPOMENIK ZAHVALNOSTI CRVENOJ ARMIJI Milana Katića iz 1948. godine.

Filmska arheologija dobila je svoju večer četvrtog dana kada se prikazuje novopronađeni spektakularni njemački kratki film LIED DER ADRIA Hansa Beck-Gadena iz 1938. godine, za koji je glazbu skladao Ivo Tijardović a koji je sniman u Splitu, Omišu i na Braču te PRINCEZA KORALJA, uz Winettoua možda najpoznatiji njemački film sniman kod nas, sa Itom Rinom i Ivanom Petrovićem u glavnim ulogama te ponovno Tijardovićevom glazbom.

Pučiške filmske večeri zatvara hommage Karlu Buliću, film GOLI ČOVIK iz 1968. godine te još jedna filmska posveta Braču, JUGOSLAVENSKI JADRAN Milana Katića iz 1950. godine.