Preskočite na glavni sadržaj

D. Crnojević-Carić: Melankolija i smijeh na hrvatskoj pozornici

Knjiga 'Melankolija i smijeh na hrvatskoj pozornici' rezultat je dugogodišnjeg istraživačkog rada autorice dr. sc. Dubravke Crnojević-Carić u kojoj interpretira dramsko pismo u Hrvatskoj od 16. stoljeća pa do danas, slijedeći glavne teme koje ju zaokupljaju: melankoliju i humor. Knjigu je objavila Alfa (2012.).
 
vrijeme: 25.07.2012.
url: http://www.alfa.hr/
Knjiga se sastoji od dva dijela.
U prvim poglavljima autorica ukazuje na raznolike simptome melankolije (slijedeći tumačenja raznih filozofa i teoretičara), ali i na teorije smijeha, koje omogućuju lakšu poveznicu između jednog i drugog.
U drugom dijelu usredotočena je na simptome melankolije kod hrvatskih dramskih pisaca.

Dubravka Crnojević-Carić nadalje prepoznaje motive i teme koji se u hrvatskoj dramskoj književnosti ponavljaju i obnavljaju tijekom stoljeća, a koji su u posrednoj ili neposrednoj vezi sa simptomima analiziranih fenomena. (...)
Treba naglasiti činjenicu kako se autorica ovim temama bavi niz godina. Izlaže ih i na obveznim kolegijima koje predaje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (primjerice kolegij Hrvatska pozornica - Melankolija od Držića do Šnajdera)što knjigu čini ujedno i potentnim štivom za sveučilišni udžbenik.
— dr. sc. Julijana Matanović, izv. prof.

(...) Izdvojio bih kao posebnost i inovativni pomak interpretacije i analize izvjesnog broja ženskih dramskih likova koje su na tragu novijih teorijskih promišljanja što promiču spoznavanje oblikovnoga procesa ženskih karaktera iz složenije perpektive i sa znatno funkcionalnijim udjelima u samim dramskim tekstovima, a to je poticajni postupak za drugačije čitanje ženskih likova u hrvatskoj dramaturgiji. (...) Nova teatrološka knjiga Dubravke Crnojević-Carić vrijedno je znanstveno djelo u kojem je ostvaren izvorni interpretacijsko-analitički učinak utemeljen na cjelovitom razumijevanju fenomenoloških pitanja i dramsko-kazališne prakse.
— prof. dr. sc. Borislav Pavlovski

(Alfa)