Preskočite na glavni sadržaj

Svetište Gospe Sinjske na nacrtima iz arhiva Franjevačkog samostana u Sinju

U sklopu sedmogodišnje priprave za proslavu 300. obljetnice čudesne obrane Sinja 1715. godine, u nedjelju, 29. srpnja, u 19:30 sati, u klaustru Franjevačkog samostana u Sinju, otvara se trajna izložba 'Svetište Gospe Sinjske na nacrtima iz arhiva Franjevačkog samostana u Sinju'. Izložba je rezultat suradnje Svetišta Gospe Sinjske, Državnog arhiva u Splitu i Instituta za povijest umjetnosti – Centra Cvito Fisković.
vrijeme: 29.07.2012. u 19.30 sati
mjesto: Sinj, klaustar Franjevačkog samostana
U sklopu arhiva Franjevačkog samostana Čudotvorne Gospe Sinjske među dokumentima važnim za povijest Sinja i okolice nalazi se i fond nacrta u kojem franjevci još od osnutka samostana pohranjuju i čuvaju crteže i arhitektonske nacrte koji prate izgradnju samostana, crkve, zvonika, gimnazije i sjemeništa u Sinju.
 
U fondu se nalazi gotovo 200 crteža koji su ove godine po prvi puta u cjelini popisani i katalogizirani u nastojanju da se što bolje zaštite te da se pripreme uvjeti za njihovo buduće korištenje. Najstariji crteži datiraju u 1702. godinu, dok su najmlađi nastali u zadnjoj četvrtini 20. stoljeća. Između ostalih izradili su ih: Antonio Benoni (1702.), Francesco Melchiori (1720.), Duje Marocchia (kraj 19. st.), G. B. A. Inchiostri (1887.), Karlo Beckmann (kraj 19.st.), Karlo Bortolotti (1893.), Bernardo Bernardi (1974.).
 
U sklopu spomenute suradnje u Državnom arhivu u Splitu obnovljeno je pedesetak najvrijednijih nacrta koji su zatim digitalizirani i pravilno pohranjeni u samostanskom arhivu, čime im je značajno produžen vijek trajanja.
Na izložbi su, u obliku plakata, prezentirani i popraćeni tekstom najznačajniji nacrti koji ilustriraju proces izgradnje crkve i samostana u Sinju.
 
Autorica izložbe: Darka Bilić / Zbirku restaurirale: Nevenka Perić – Klarić i Klara Klarić / Grafičko oblikovanje: Ana Šverko

(Izvor: IPU)