Preskočite na glavni sadržaj

Gostovanja Teatra Rugantino

Predstava Teatra Rugantino, autora Vladimira Stojsavljevića, 'Prva žena, druga žena' u izvedbi Marije Kohn i Asje Jovanović, 23. srpnja gostuje u Supetru, a potom će biti izvedena na ovogodišnjem Kastafskom kulturnom letu, 25. srpnja.
vrijeme: 23.07.2012.
mjesto: Supetar i Kastav
url: http://www.rugantino.hr/

Susret prve i druge supruge (Marija Kohn i Asja Jovanović) započinje tegobno, jer druga supruga dolazi u posjet prvoj s molbom da joj omogući crkveni pogreb za muža ateista. Kako noć odmiče, od žalosnog trenutka spoznaje o smrti bliske osobe, komedija kreće u ideološku raspravu o bivšem socijalizmu i današnjem neokapitalizmu.

Matilda se kao vjernik izruguje samoupravljanju, ali po svjetonazoru postaje sve veći materijalist, a Vesna kao bivša 'skojevka' sve više idealizira stvarnost, gotovo do religijskih razmjera.

Po riječima dramaturginje Željke Udovičić, ova komedija Vladimira Stojsavljevića može se opisati kao klasična komedija karaktera i kao što njegov tekst ide od krajnje banalnih do intimističkih i mudrih stanja karaktera, tako se i predstava, u velikim pomacima i brzom ritmu, kreće neočekivanu završetku.

Predstava je na Festivalu smijeha i komedije Zlatni zub 2008. u Poreču nagrađena istoimenom nagradom za najbolju predstavu u cjelini, a Marija Kohn je ove godine u svibnju, za izvedbu u ovoj predstavi, proglašena najboljom glumicom na Teatarfestu u Doboju.