Preskočite na glavni sadržaj

Predstava 'Krletka' na 58. Splitskom ljetu

U ponedjeljak, 16. srpnja, na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split, s početkom u 21 sat, gostovat će predstava 'Krletka' zagrebačkog Satiričkog kazališta 'Kerempuh'. Premijerno izvedena u ožujku, ova prštava bulevarska komedija Jeana Poireta, odmah je postala kazališni hit, kao što je to gotovo redovito slučaj s ovim tekstom još od praizvedbe u Parizu 1973. godine.
vrijeme: 16.07.2012. 21 h
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.min-kulture.hr/

Predstavu je režirao Krešimir Dolenčić, a uloge tumače Željko Königsknecht, Hrvoje Kečkeš, Mario Mirković, Ivan Đuričić, Luka Petrušić, Borko Perić, Velimir Čokljat, Maja Posavec, Filip Detelić, Edo Vujić, Branka Trlin, Ana Maras i Mia Begović. Tekst se igra u prijevodu Vladimira Gerića.

Vlasnik gay cabareta i njegov partner transvestit pristaju odigrati ulogu 'normalnog' heteroseksualnog para, kako bi ih njihov sin mogao, kao oca i majku, predstaviti roditeljima svoje zaručnice, konzervativnim desničarima. Krletka spada u vrhunce žanra bulevarske komedije i kao takva pruža intrigantan zaplet, obilje zabuna i slikovite karaktere. Prema preporuci majstora, Georgesa Feydeaua, kod Poireta se susreću na sceni oni likovi za koje bi bilo najbolje da se nikada ne sretnu. U ovoj brzoj dramaturgiji nižu se obrati i iznenađenja. To je pravi poligon za glumačku vještinu. Osim što će nas zabaviti, kroz prikaz građanske uštogljenosti i krutost društvenih normi, ova će nam priča omogućiti uživanje u autentičnom kazališnom činu.

Autor 'Krletke' Jean Poiret francuski je glumac, redatelj, scenarist i dramatičar. Tekst je napisan 1973. i iste godine praizveden u Parizu. Sam pisac igrao je glavnu ulogu, a predstava je postala pravi hit, osigurala svom autoru svjetsku slavu i doživjela čak 2.000 izvedbi! Nadalje, 1978. po njoj je snimljen čuveni film  La cage aux folles, zatim 1983.na Broadwayu ponovo uspješnica prema ovom komadu – no ovog puta riječ je o mjuziklu. I na kraju - 1996. snimljen je američki remake francuskog filma u kojem igraju Robin Williams, Nathan Lane, Gene Hackman i taj isto tako osvaja publiku.