Preskočite na glavni sadržaj

Projekcija dokumentarca o Ireni Vrkljan u Vinkovcima

U Ljetnom kinu u dvorištu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci će 17. srpnja, s početkom u 21 sat, biti prikazan prvi dokumentarni film o književnici Ireni Vrkljan – 'Samo albumi, knjige i plehnata kutija'.
vrijeme: 17.07.2012. 21 h
mjesto: Vinkovci; Ljetno kino u dvorištu Knjižnice, Gundulićeva 6
url: http://www.gkvk.hr/

Film je režirao Davor Šarić, a scenaristica je Helena Sablić Tomić.

Irena Vrkljan ugledna je hrvatska književnica koja je svojim književnim radom ostavila značajan trag u ispisivanju stranica hrvatske kulture. Tome u prilog posebice govori i nagrada Vladimir Nazor za životno djelo, a povod toj uglednoj nagradi osim njezinih dvadesetak knjiga ('Svila,škare', 1984; 'Marina ili o biografiji', 1986; 'Berlinski rukopis', 1988; 'Dora, ove jeseni,' 1991...) bile su i knjige koje je Irena Vrkljan u posljednjih nekoliko godina objavljivala u Nakladi Ljevak ('Naše ljubavi, naše bolesti'; 'Zelene čarape'; 'Sestra, kao iza stakla'; 'Dnevnik zaboravljene mladosti'…).

U realizaciji četrdesetominutnoga filma 'Irena Vrkljan - samo albumi, knjige i plehnata kutija' sudjelovali su svojim prilozima Andrea Zlatar, Zdravko Zima, Velimir Visković, Nives Tomašević, Marina Viculin, Tatjana Ileš, Ivan Trojan, Helena Sablić Tomić i drugi. Nakana je filma portretirati ovu značajnu autoricu kroz čiju će se priču moći prepoznati i duh vremena pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća kao i ukazati na brojne njezine interese (rad na filmu, scenariji, radio drame; slikarstvo; medicina…). Upravo stoga film će recepcijski biti zanimljiv širokom krugu gledatelja, a zasigurno će biti dobrodošao i u odgojno-obrazovnom i nastavnom procesu.