Preskočite na glavni sadržaj

Praizvedba predstave 'Kisik' na Osječkom ljetu kulture

Hrvatska praizvedba dramske predstave 'Kisik' Ivana Viripajeva održat će se u Barutani u srijedu, 11. srpnja, s početkom u 21,30 sati, u sklopu programa Osječkog ljeta kulture 2012. Redateljica je Aida Bukvić, dramaturginja Marijana Fumić, a u predstavi igraju Olga Pakalović i Amar Bukvić.
vrijeme: 11.07.2012. 21,30 h
mjesto: Osijek; Barutana, Tvrđavica 192
url: http://ljetokulture.osijek.hr

Marijana Fumić o predstavi piše:

'Drama 'Kisik' napisana je kao deset kompozicija sa strofama i refrenima, lišena didaskalija. Tekst se ponaša gotovo kao poezija. U 'Kisiku' su postavljena ne samo sva moguća i nemoguća pitanja koja nas se itekako tiču, strahovi i alogičnosti života danas koji nas naprosto šamara iz 'deset kompozicija', već i pitanje kojim jezikom ispričati priču, jer riječi nikada ne mogu dosegnuti puninu misli.

'Kisik' nije dokumentarna ilustracija problema civilizacijskog sunovrata u duhu realizma, već poetska sublimacija koja dovodi u pitanje sve što smo mislili da znamo o životu i teatru. Viripajev, kao direktan potomak potrage za drugačijim kazališnim izrazom, potomak Harmsa, Vedenskog i ruske avangarde, alergičan je i opire se svakom 'podrazumijevanju'.

A opet, s druge strane, 'Kisik' je 'tek priča' o dvoje ljudi, o jednom Muškarcu i o jednoj Ženi, koji pokušavaju shvatiti smisao postojanja ovog naraštaja, kojemu je toliko toga 'obećano', a nikada mu neće biti i 'dano'. Naraštaja koji u zatrovanom zraku traga za kisikom i na čije glave, negdje u hladnom svemiru, velikom brzinom pada golemi meteorit.

I dok čekaju taj neizbježni udar, razbibrige radi, oni ljube, mrze, vjeruju, govore i dišu, baš kao i svi oni silni naraštaji koji su udisali kisik prije njih.

Pa su prestali…'
                                                            

(Repriza predstave je 12. srpnja, u 21,30 sati, u Barutani.)