Preskočite na glavni sadržaj

Izložba fotografija Mejreme Reuter u Muzeju grada Trogira

Izložba fotografija 'Libija, priča o ljudima' Mejreme Reuter, otvara se u Atriju Muzeja grada Trogira, danas, 10 srpnja, u 21 sat. Izložba ostaje otvorena do 22. srpnja.
vrijeme: 10.07.2012. 20,00
mjesto: Trogir; Atrij Muzeja grada Trogira
Po prvi put publika će vidjeti 20 fotografija velikog formata 80x60  koje su nastale tijekom  četverogodišnjeg boravka autorice u Libiji od 2003. do 2007.

Mejrema je rođena i školovala se u  Splitu, a potom je diplomirala na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U hrvatskim kazalištima glumila je nekoliko godina, a onda otišla u Afriku na mjesto predavača na Američkom sveučilištu u Kairu gdje je na katedri za teatar predavala glumu, naprednu glumu, analizu teksta i umjetnost teatra. Nakon Egipta nastavila je rad kao umjetnica, edukator i terapeut u Rimu, Kuvajtu, Bangladešu i Libiji.

U Tripoliju je radila kao autor i voditelj projekta za British Council kroz medij glazbe i televizije u svrhu razvoja ekološke svijesti mladih. Na internacionalnim školama u Tripoliju predavala je dramu i glazbu, osnovala prvi dječji zbor Desert stars, i prvu baletnu školu u Libiji, kao i prvi ansambl srednjovjekovne i renesansne glazbe Saltoinalto. Ovom izložbom, koja je imala svoju premijeru u ožujku ove godine u Italiji, u Kulturnom Centru u Operi pored Milana, želja joj je nastaviti sa radom na fuziji kulture, umjetnosti i saznanja o tradicijama koje su osnova ljudskog dostojanstva i pravog napretka.

Odgovore o humanosti, u pravom smislu te riječi, Mejrema ne dobija u bibliotekama ili institutima. Prave odgovore nalazi upravo među ljudima koji poznaju prirodu i žive u, na prvi pogled, nemogućim životnim uvjetima bez vode, medicinske pomoći ili škola. Jedna od najbogatijih zemalja svijeta po energetskim sirovinama zapravo doživljava upravo ovo kroz što cijeli svijet sada prolazi. Gramzljivost pojedinaca uobličava živote cijelog svijeta. I to na štetu svih nas. Ekološke i humane katastrofe sve su češće a trebalo bi biti obrnuto. Da li se mi uopće razvijamo ili smo žestoko manipulirani? Gdje idemo?

Publici će biti predstavljena i knjiga fotografija i priča Libija, priča o ljudima. Zbirka je to svjedočanstava o susretima sa različitim narodima koji tamo žive, kako na obali Mediterana, tako i duboko u Sahari gdje je Mejrema učila, istraživala sve što je vidjela, od geoloških čarolija ugaslog vulkana sa tri jezera različitih boja u samom krateru, totalne eklipse sunca i mjeseca do tuareških legendi o Tin Hinan. Nastojeći uvijek implicirati značenje zajedničkog u svim kulturama na koje je nailazila, Mejrema još uvijek zaključuje da smo svi jednaki pod ovim suncem i da smo tu da pomognemo jedni drugima.