Preskočite na glavni sadržaj

Izložba bračkih studenata kiparstva

U srijedu, 11. srpnja, u 21,30 sati, u Galeriji Nerežišća, otvara se izložba bračkih studenata kiparstva Dragoslava Dragičevića, Đanija Martinića i Ivana Jakšića pod nazivom 'Prostorima tijela'. Izložbu će otvoriti likovna kritičarka prof. Barbara Vujanović, a u programu otvorenja sudjeluju mladi glazbenici Gina Damjanović i Danijel Curić.
vrijeme: 11.07.2012. 21,30
mjesto: Poland
Mnoge su oscilacije zahvatile medij kiparstva tijekom dvadesetoga stoljeća sve do danas: od stilskih divergencija, preko aproprijacije različitih materijala i strategija djelovanja, stapanja s drugim (novim) medijima, pa do posvemašnje dematerijalizacije. U promišljanju složenosti pozicije suvremene skulpture posebno značajnom mi se čini rečenica koju je Anish Kapoor izrekao u jednom intervjuu: '(…) skulptura zauzima isti prostor kao i tvoje tijelo'.

U srži izjave britanskoga kipara, poznatoga po specifičnom geometrijskom i biomorfnom izričaju i širini pristupa, stoji misao o unutarnjoj rezonanci koja svoj odjek nalazi o materiji, odnosno u njezinoj odsutnosti, te ideja o međusobnoj zavisnosti djela i konteksta. Konačno, parametar koji konstantno vodi ovog nefigurativnog umjetnika je – tijelo. Djela trojice studenata kiparstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Dragoslava Dragičevića, Đanija Martinića i Ivana Jakšića, odabrana za ovu izložbu, povezuje upravo naglašen interes za tijelo.

Dragoslav Dragičević reducira tijelo do njegove bazičnosti, ostavljajući pri tome najnužniju slutnju unutarnjega stanja, varijacija određenih emocija i previranja. Fragilne konstrukcije predstavljaju na prvi mah neprepoznatljivu autoreferencu. Riječ je naime o autoportretima, najčešćoj autorovoj temi. Kroz formu koja gotovo prelazi u sažetost simbola, te kroz naslov (Adam) skulpture asociraju arhetipska počela i principe nesigurnosti čovjekove egzistencije. Đani Martinić promišlja mogućnost medijske interferencije. Iskustvo krokijevskoga crteža stvara dojam neposrednosti, lakoće i spontanosti, nužan za prodiranje u stanje i svijet ljudi koji spavaju. Samo poigravanje s prelaskom iz jednoga medija u drugi sugerira moment prelaska s jave u san i obrnuto. Oblikujući pak tijela u trećoj dimenziji Martinić iskazuje preciznost i sigurnost figurativne retorike, koju oplemenjuje ekspresivnošću dorade epiderme skulptura.

Najmlađi Ivan Jakšić vjeran je fascinaciji prikazom ženskoga akta i portreta, tako tipičnoj i prepoznatljivoj za mediteransko, bračko podneblje u kojem životno i umjetnički stasa. U građenju tijela naglašena je mekana linija izmjene oblih volumena, kojom odjekuje melodija pokreta. Jakšić se pri tome usuglašava s plemenitošću materijala, kamena, koji nosi kvalitetu vizualne i taktilne privlačnosti, kao i vezu s tradicijom rodnoga mu otoka.

Sva trojica različitošću pristupa tretiranju tijela, minimalističkom i osobnom (Dragičević), ekspresivnom i eksperimentalnom (Martinić) i lirsko-klasičnom (Jakšić) potvrđuju raznolikost usklađivanja unutarnje rezonance s vanjskom. Također, početak njihova autorskoga sazrijevanja ukazuje na zanimljivi razvoj  suvremenih prilika u sklopu bremenite tradicije bračkoga kiparstva. Barbara Vujanović

Ivan Jakšić rođen je 1992.u Splitu. Školu  likovnih umjetnosti u Splitu završava 2010. godine. Tijekom školovanja sudjeluje na grupnim izložbama, a osobito naglašava sudjelovanje na izložbi u Salonu Galić u Splitu prilikom proslave Dana sv. Duje u svibnju 2010. godine kada izlaže dvije kamene skulpture. Kao predstavnik odjela za skulpturu sudjeluje na Državnom natjecanju škola likovnih umjetnosti  u Zaboku sa kamenom skulpturom nazvanom 'Kaleidoskop' . 2010. godine postaje student Likovne  Akademije u Splitu , a u lipnju 2012.sudjeluje na izložbi „U povjerenju“  studenata kiparstva Umjetničke akademije u Splitu. Na Akademiji  uči modeliranje, kiparenje, crtanje i razne druge tehnike i trudi se usvojiti što više znanja iz cjelokupnog područja umjetnosti .
 
Đani Martinić rođen je 1987. u Supetru. Srednju umjetničku školu pohađao i završio u Splitu, smjer slikarstvo. Preddiplomski studij kiparstva završio u klasi prof. Matka Mijića. 2010 g.  u Splitu, prvu godinu diplomskog studija završio u klasi prof. Kuzme Kovačiča, a trenutno je na drugoj godini diplomskog studija u klasi prof. Nikole Džaje.
Sudjelovao na više skupnih izložbi. Samostalnu je izložbu imao 2010. godine u galeriji 'Dom kulture' u Bolu, autor je javnih skulptura 'Jabuka' ( Vrsar Montraker ) i 'Oklupacija' ( Bol )

Dragoslav Dragičević rođen u Supetru na Braču 1988. godine. Osnovnu školu završio u rodnom mjestu, a srednju Školu likovnih umjetnosti u Splitu, smjer kiparski dizajner. Preddiplomski studij kiparstva završio u klasi prof. Matka Mijića na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Redovni je student kiparstva na diplomskom studiju na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Kažimira Hraste. Član foto kluba Split.