Preskočite na glavni sadržaj

Pretpremijera 'Bobočkine priče ili drugih sto stranica Filipa Latinovića'

Druge večeri Festivala 'Miroslav Krleža', u srijedu, 4. srpnja, u 20,30 sati, u Memorijalnom prostoru Bele i Miroslava Krleže, Ecija Ojdanić pretpremijerno izvodi monodramsku predstavu 'Bobočkina priča ili drugih sto stranica Filipa Latinovića'. Filozof Žarko Paić domaćin je ovog scenskog događanja.
vrijeme: 04.07.2012. 20,30 h
mjesto: Zagreb; Memorijalni prostor Bele i Miroslava Krleže, Krležin Gvozd 23
url: http://www.mgz.hr

Kazalište Moruzgva otvara sezonu 2012/2013. dramom 'Bobočkina priča ili drugih sto stranica Filipa Latinovića', koju je prema romanu Miroslava Krleže Povratak Filipa Latinovića (1932.) napisala Ana Tonković Dolenčić.

Ulogu Bobočke, fatalne Krležine literarne osobnosti, utjelovljuje Ecija Ojdanić, osnivačica kazališta Moruzgva i jedna od najistaknutijih hrvatskih glumica koja se dosad dva put okušala u Krležinim dramama i to kao Melita u 'Led' i kao Anka u 'Kraljevu'. Bobočka je jedno od najkompleksnijih Krležinih ženskih lica, a kroz priču o njezinom burnom životu koji je požudno krivudao od građanskog luksuza s početka dvadesetog stoljeća do siromaštva u blatu sela Kostanjevca, Krleža opisuje advokate kockare, ministre u ostavci, banke u propasti, ekscentrične znanstvenike i neurotične slikare. Mračni akordi kapitalizma u kojem se ljudi koriste, a stvari vole, u kojem se pije, puši i laže, ekspresionistički su okvir za Bobočkine introspekcije. U tim se intimnim prepričavanjima razotkrivaju suptilne nijanse Bobočkine duše zarobljene u lijepom ženskom tijelu. Neke od njih, koje sačinjavaju Bobočkinu duhovnu i mentalnu simfoniju zvuče komično, neke tragično, neke melodramatično, neke mitski, neke povijesno, a neke koje mi, premda mislimo, nikad ne bismo uspjeli tako vješto reći i osjetiti kao Ksenija Radajeva zvana Bobočka.  Za nju svi govore da je nimfomanka što dodatno pojačava njezin prezir prema svemu malograđanskom, licemjernom i sputavajućem. Možda baš zbog preciznih literarnih oštrica kojima Krleža reže čovjeka i čovječanstvo, tumačeći njegovu vječnu anatomiju, možda baš zbog kronične aktualnosti njegovih dijagnoza, učenici i studenti kroz lektiru, tri desetljeća nakon Krležine smrti, pronalaze lekciju i inspiraciju koja im može pomoći u ovim vremenima povećanja medijskog žutila.

Osim Ecije Ojdanić, u predstavi sudjeluje i konceptualni video umjetnik i skladatelj Willem Miličević. Kostime je osmislila Mirjana Zagorec, a režiju potpisuje Ivan Leo Lemo, redatelj Moruzgvinih uspješnica 'Gola u kavezu' i 'Heidi', koje već nekoliko sezona pune kazališta u zemlji, ali i u inozemstvu.

Predstava 'Bobočkina priča ili drugih sto strana Filipa Latinovića' prilika je za sve kazališne sladokusce da pogledaju taj kultni roman iz drugog rakursa, te da se upute na uzbudljivo putovanje kroz splet rečenica našeg najvećeg pisca. Osim toga, kazalište Moruzgva ovom predstavom obilježava devedeset godina nastanka romana 'Povratak Filipa Latinovića'.

Glavni organizator i autor koncepcije Festivala Miroslav Krleža je Goran Matović, voditelj Teatra poezije. Suorganizator Festivala je Muzej grada Zagreba.

Prodaja ulaznica po cijeni od 30 kuna je na blagajni Memorijalnog prostora Bele i Miroslava Krleže.