Preskočite na glavni sadržaj

'Čovjek – rijeka / Slikarstvo podunavskih zemalja'

U subotu, 30. lipnja, u 12 sati, u GalerijI likovnih umjetnosti Osijek, otvara se izložba 'Čovjek – rijeka / Slikarstvo podunavskih zemalja'. Izložba ostaje otvorena do kraja kolovoza.
vrijeme: 30.06.2012. 12,00
mjesto: Osijek; Galerija likovnih umjetnosti, Osijek Europska avenija 9
url: http://www.gluo.hr
U suradnji s Ministarstvom za znanosti, istraživanje i umjetnosti pokrajine Baden-Württemberga (Njemačka), fondacijom Baden-Württemberg iz Ulma i Podunavskim centralnim muzejom Ulm, koncipirana je i organizirana izložba sa ciljem da se prikažu mladi umjetnici iz različitih Dunavskih zemalja.

Ovaj projekt je prvi veliki zajednički projekt  od strane regije Baden-Württemberga i dunavske strategije Europske Unije, zato je i bila organizirana i prezentirana međunarodna Konferencija u Stuttgartu, Mogućnosti i perspektive u Dunavskoj strategije –europske unije,  12. srpnja.

Zajedno se prezentiraju, jedna izložba, jedna rijeka i 18 umjetnika iz deset zemalja. Cilj izložbe je da se dokazuje umjetnički doživljaji Dunava tih regija i njihov narod. Dunav, jedina rijeka u Europi koja povezuje zapad i istok. 18 umjetnika podunavski zemalja su doradili svoju koncept

Izložba je 13. Listopad 2011. g. otvorena u Villingen-Schwenningen, odakle su djela išle u Rumunjsku, u Sofiju, i u Nov Sad....a 2013. u Ulmu završiti cijelu ukupno putovanje....
Konceptom projekta 'Čovjek – rijeka' iskušava se jedinstvena simbioza likovne umjetnosti, povijesti i mitologije Podunavlja. Projektom se nastoje nadići stvarne i ideologijske prepreke te spojiti udaljene zemlje i različite kulture. Od umjetnika tih zemalja, od izvora do samog utoka Dunava, tražilo se da na platnima ovjekovječe svoje viđenje kraljevske rijeke.



Pokretači izložbe vjeruju u estetsku i kognitivnu stabilnost platna: likovna umjetnost oblik je izražavanja, a slike su 'znakovi života'. Prizori čovjeka, njegova življenja, središnja su tema niza izložaba.

Zahvaljujući tomu, nastao je niz jedinstvenih 'Ja'-stva mladih umjetnika o rijeci i ljudima uz nju. Ti su prizori uvijek individualni, iskustveni svijet svakog pojedinog umjetnika, koji obvezuje, a istovremeno predstavlja posebnu vizuru zemlje koju predstavlja.  Umjetnost je tako postala „katalizator društvene razmjene dobrosusjedske suradnje“. Izložba je usmjerena mladim likovnim umjetnicima podunavskih zemalja, koji su kroz projekt dobili nov način predstavljanja svojih radova na međunarodnoj razini, a omogućena im je također stvaralačka interakcija. K tomu se vodi računa o povijesti nastajanja područja i ljudi u tom bazenu, kao i trenutačnom stanju u regiji jer je izložba u suštini zamišljena kao pokretna. Prije svega, sastavni je dio takve koncepcije namjera prezentiranja nastalih umjetničkih djela prvenstveno duž rijeke.

Mjesta na kojima će se izlagati moraju pomoći osvješćivanju zajedničke europske povijesti. Umjetnička djela pritom postaju mediji koji tok Dunava prikazuju kao „dar prirode koji spaja narode“ te omogućuje uvid i pogled na njih. Cilj je stvoriti mrežu umjetnika iz Podunavlja koji bi u regionalnim te nadregionalnim projektima surađivali i tako označili ostvarenje EU strategije za Podunavlje. 

Izložene će biti 64 slike, akvareli, kolaži i digitalni pretisci umjetnika iz Baden-Württemberga, Bavarske, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Bugarske i Rumunjske. Uz izložbu tiskat će se slikovno bogato opremljen katalog popraćen tekstovima kustosa.

Izbornik hrvatske selekcije (Ana Petrović, Zoran Pavelić), je docent Umjetničke akademije u Osijeku Vladimir Frelih. Izložba je u sastavu Osječkog ljeta kulture 2012. a izbornik je dobio diskreciono pravo da hrvatsku selekciju dopuni sa još dva umjetnika tako da su uz Anu Petrović i Zorana Pavelića sudionici izložbe akademski slikari Domagoj Sušac i Dražen Budimir.