Preskočite na glavni sadržaj

Umrla dramska umjetnica Neda Bajsić Mamilović

Dramska umjetnica Neda Bajsić Mamilović nakon teške i duge bolesti umrla je 23. lipnja, u Zagrebu u 71. godini.
vrijeme: 23.06.2012.
mjesto: Zagreb
Neda Bajsić Mamilović rođena je u Zagrebu 1942. djetinjstvo je provela u Splitu, a mladost u Dubrovniku gdje je još u vrijeme školovanja na Učiteljskoj gimnaziji počela nastupati na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Nakon prelaska u Zagreb i studija glume na Akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost u Zagrebu djeluje u Zagrebačkom kazalištu mladih (1967. - 1969.) te u HNK u Zagrebu (od 1969.), ali je nastupala i na drugim pozornicama, kao i u brojnim radio-dramama te u filmu 'Intima' Ante Peterlića iz 1965. i dajući glas Janici u Babajinoj TV ekranizaciji "Breze" (Slavko Kolar).
 
U kazalištu se istaknula blistavim talentom za dramske uloge kako u klasičnom repertoaru hrvatske i svjetske baštine, tako i hrabro koračajući u neokspresionizam i avangardu, te početke fizičkog teatra na ovim prostorima. Za glavnu ulogu u predstavi 'Grbavica' (HNK 1971.) koja je označila svojevrsnu revoluciju toga kazališnog vremena, prima nagradu 'Sedam sekretara SKOJ-a' za scenske umjetnosti.
 
Neke od važnijih uloga ostvarila je kao Ida (I. Vojnović, Na taraci, Dubrovačke ljetne igre, 1967), Anica (I. Vojnović, Maškarate ispod kuplja, u Kazalištu Marina Držića, Dubrovnik, 1970, kao i istoimena TV ekranizacija), Vera (M. Feldman, Vožnja, 1970), Grbavica (S. Mihalić, Grbavica, HNK, 1971), Goga (S. Grum, Događaj u gradu Gogi, HNK, 1972) te gospođica Burstner (F. Kafka, Proces, teatar ITD, Zagreb, 1977).
 
U vrhuncu svoje blistave glumačke karijere, prekida aktivno kazališno djelovanje zbog teške bolesti, ali nastavlja radiodramsko. Neda Bajsić Mamilović pamtit će se po njenoj nesvakidašnjoj duhovnoj i fizičkoj ljepoti, odvažnosti, ranjivosti i blagosti, kako na sceni, tako i u životu.

Pogreb će bit u četvrtak, 28. lipnja u 12,30 sati na Mirogoju.
(Hina)