Preskočite na glavni sadržaj

Svjetska konferencija o umjetničkoj slobodi izražavanja

Svjetska konferencija o umjetničkoj slobodi izražavanja, koja se ove godine organizira prvi puta, održava se 25. i 26. listopada u Oslu, Norveška. Moto konferencije je 'Sve što je zabranjeno je poželjno'.
vrijeme: 25.10.2012.
mjesto: Oslo, Norveška; Oslo Opera House
url: http://artsfreedom.org
Umjetnici koji su primili prijetnje smrću, iskusili zatvaranje, otmice ili cenzure zbog svog umjetničkog rada bit će predstavljeni na konferenciji koja će se održati u Oslo Opera House. Umjetnici svih žanrova, koji dolazi iz čitavog svijeta, ispitivat će i diskutirati s kustosima, znanstvenicima, kulturnim stvarateljima i predstavnicima medija, kako su i do koje mjere ograničenja postavljena na umjetničku slobodu izražavanja.

Glavni fokus Konferencije su tri osnovna agenta cenzure: religija, država i tržište. Iako se učinci cenzure lako mogu identificirati u slučajevima kad su umjetnici zatvarani ili ubijeni, društvene i ekonomske reperkusije cenzure teže je izmjeriti. Kultura lišena svojih umjetničkih kreacija i kulturne baštine jasno gubi važnu vezu sa svojom poviješću i identitetom.

Predmeti kulture imaju moć utjecaja na mišljenje i motivaciju masa, s njom i snagu odvraćanja ljudi od pristajanja na normativno ponašanje društva, prema diktatu religijskih i političkih ideologija. Kontrola kulture upravo je zato ključna briga i klera i političara.

No, tamo gdje religija i država gube značaj u kontroli umjetničkog izražavanja, spremno se pojavljuje drugi cenzor koji ispunjava cenzorsku prazninu – tržište. Nema garancije da će ono biti manje cenzorsko od njegovih religijskih i državnih prethodnika.

Cenzuru karakteriziraju kontradiktorne činjenice na način da nametanje granica izaziva reakcije na njih. Ograničavanje slobode potiče želju za još većom slobodom, kao što naznačuje i naziv Konferencije: 'Sve što je zabranjeno je poželjno'.

Na mnogo načina snaga nacionalnih država u provođenju cenzure potkopana je globalnim komunikacijskim mrežama koje se sve brže šire, te urušavanjem međunarodnih trgovinskih barijera. To znači da vladama postaje sve teže kontrolirati čemu sve njezini građani imaju pristup; međutim, povijest ukazuje da će se nacionalne države opirati prepuštanju kontrole.

Sudionici Konferencije pozvani su na raspravu o ovim i drugim temama u odnosu na specifične slučajeve. Ti će slučajevi biti iz raznolikih konteksta, a uključuju vrlo poznata kao i gotovo nepoznata imena. Uz produbljivanje našeg razumijevanja osnovnih uvjeta slobode izražavanja, Konferencija će također nastojati predložiti načine globalnog monitoringa cenzure te potaknuti poboljšanje umjetničke slobode u čitavom svijetu.

Teme:
- Pomicanje granica;
- Zanemarivanje nedavne prošlosti;
- Glas gospodara – sponzori i sloboda izražavanja;
- Javni prostor – ograničenja i arena;
- Religija;
- Manjine;
- Bavljenje cenzorima – izbjegavanje cenzure.