Preskočite na glavni sadržaj

Fragmenti zaustavljenog vremena - Ivana Puljić

U izložbenom prostoru Porezne uprave Zagreb, u srijedu, 20. lipnja, s početkom u 19 sati, otvara se izložba slika voskom na drvu, akademske slikarice Ivane Puljić pod nazivom 'Fragmenti zaustavljenog vremena'. Radovi se mogu razgledati do 3. rujna.
vrijeme: 20.06.2012. 19,00
mjesto: Zagreb; Porezna uprava Zagreb, Avenija Dubrovnik 32
Kreativna igra, maštovitost rješenja, intrigantnost kadriranja značajke su slikarskog pristupa Ivane Puljić. Pejzaži, vedute, figurativne kompozicije, motivske odrednice opusa, donijeti su i potrebitom mjerom opisnosti i stilizacijom likova i predmetnog. U organizaciji prizora prevladava vertikalitet gradnje, adiranje sadržajnih sastavnica, suodnos stvarnog i izmaštanog prostora. Oblikovne nakupine zbira činjeničnog suprotstavljene su bjelini površine, aktivnoj i neutralnoj plohi na kojoj su koloristički atraktivne forme nositelji priča. Simpatične zgode koje fasciniraju jednostavnošću a time i bogatstvom izmjenjuju se s uzbudljivošću krajolika i spomeničkim ambijentima gradova, označenih blistavošću ljepote.

Ostvarene i kroz ugođaj uprizorenja, ozračje vedrine, bliske Ivaninom temperamentu. Mediteranska razigranost utkana je svjetlom i rasponima palete u detalje i ukupnost scene, u specifičnu atmosferu juga kojoj Ivana neprekidno podiže temperaturu. Doživljaj prenosi u događanje, imaginaciju u konstantu izgleda. S paradoksalnošću dojma – zaustavljenog vremena i stalne mijene zbivanja.

Ivana Puljić sjajno osjeća trenutak, pamti i stanja prohujalog vremena težeći i slici smiraja i blagog pulsiranja. Promatrala je i promatra život oko sebe, dokida tjeskobu a na pijedestal silnicama boje uzdiže radost svakodnevnog. Njena Dalmacija uz plavetnilo mora i neba prihvaća i druge kromatske akcente, manje ili veće likovne epicentre, koji izvjesnoj literarizaciji slike daju, uz repertoar i dijalog oblika, notu humornog. Ivana otkriva i s ljubavlju preobražava situacije i teme pitoresknog juga, osmišljavajući ih okvirom vlastite poetizacije. iz predgovora Stanka Špoljarića

Ivana Puljić rođena je 1974.god. u Splitu. 1993. i 1994. god. studira Povijest Umjetnosti na Filozofskom Fakultetu u Splitu. 1995.god. upisuje se na slikarstvo, na Accademia di Belle Arti u Rimu i diplomira 2000.god.u klasi prof.Italo Scelza Palumba. Nakon završene Akademije izlagala je u galerijama i muzejima u Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji i Francuskoj. Članica je splitskog HULU-a, zagrebačkog HDLU-a. Živi i radi između Splita i Rima.