Preskočite na glavni sadržaj

Aljoša Jurinić pobjednik natjecanja Robert Schumann

Aljoša Jurinić pobjednik natjecanja Robert Schumann
23-godišnji hrvatski pijanist Aljoša Jurinić pobjednik je 16. međunarodnoga natjecanja Robert Schumann, člana svjetske federacije glazbenih natjecanja sa sjedištem u Ženevi (pod pokroviteljstvom UNESCO-a). Na jednom od najstarijih i najuglednijih svjetskih natjecanja, održanom u Schumannovu rodnom gradu Zwickauu, Njemačka, sudjelovalo je četrdeset troje pijanista u dobi do 40 godina iz 29 zemalja.
vrijeme: 18.06.2012.
mjesto: Zwickau, Njemačka
url: http://www.schumannzwickau.de

To je još jedan međunarodni uspjeh našega mladog pijanista, dobitnika niza nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima.

Aljoša Jurinić na petoj je godini Muzičke akademije u Zagrebu u klasi Rubena Dalibaltayana i istodobno student na Scuola di Musica di Fiesole u Italiji u klasi Elisso Virsaladze, glasovite svjetske pijanistice čija je karijera započela upravo pobjedom na Schumannovu natjecanju 1966. godine.

Kao pobjednik ovogodišnjega natjecanja, Aljoša Jurinić održat će niz recitala u Njemačkoj i time nastaviti gostovanja na inozemnim pozornicama od Velike Britanije, Španjolske i Italije do Ukrajine, Gruzije, Rusije...
Na slici: Aljoša Jurinić (klavir) i Anna Lucia Richter (solo pjevanje), pobjednici 16. međunarodnog natjecanja Robert Schumann
 
Aljoša Jurinić (Zagreb, 1989.) student je pete godine klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi  prof. Rubena Dalibaltayana i na Scuola di Musica di Fiesole (Firenca) u Italiji u klasi prof. Elisso Virsaladse. Prije toga studirao je na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču u klasi prof. Noela Floresa, a osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu u razredu prof. Jasna Reba.
Višestruko je nagrađivan na državnim i međunarodnim natjecanjima za mlade pijaniste. Dobitnik je prve nagrade na državnim natjecanjima 2001. i 2003. te na međunarodnim natjecanjima u Saleu i Goriziji (Italija, 2001.), Beču (2002.), Zagrebu (Zlatko Grgošević: 2000., 2002. i 2006.; Etide i skale: 2004.), Rijeci (Lions, 2007.) i Osijeku (EPTA, 2007.). Na EPTA-inom natjecanju u Moskvi osvojio je drugu nagradu (2007.). Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2008./2009.

Pobjednik je međunarodnog natjecanja Euroregione u Udinama (2009.), 9. međunarodnog natjecanja Grand Prizeof Piano Mendelssohn (Taurisano, Italija, 2009.) i 3. međunarodnog pijanističkog natjecanja Spazio Teatro 89 - Encore! Shura Cherkassky u Milanu (2012.), a dobitnik je druge nagrade na 19. međunarodnom pijanističkom natjecanju Ricard Viňes (Lleila, Španjolska, 2010.).
Godine 2010. nastupio je na glasovitom pijanističkom natjecanju Fryderyk Chopin u Varšavi kao prvi hrvatski predstavnik nakon 1995. te iste godine dobio nagradu Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević za najistaknutije glazbeno ostvarenje.

Nastupao je solistički ili uz pratnju orkestra u zemlji i brojnim europskim državama – Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Austriji, Italiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Poljskoj, Ukrajini, Gruziji i Rusiji.

Opširnije