Preskočite na glavni sadržaj

Zadar - Ancient Cinema

Zadar - Ancient Cinema
Od 15. lipnja do 15. srpnja Zadrani će, u Sv. Donatu, moći vidjeti posljednju preokupaciju Henryja Jesionke, jednostavnog naziva 'Ancient Cinema'. Radi se o reizgradnji antičkog rimskog filmskog projektora koji projicira prve antičke filmove.
vrijeme: 15.06.2012.
mjesto: Zadar; Sv. Donat
url: http://ancient-cinema.org
Osim oslikanih staklenih prizora, bit će izložene komponente samog projektora koje će dokazati optičku i mehaničku vjerodostojnost, a prikazivat će se i dokumentarni film o otkriću artefakata koji dokazuju ovo nevjerojatno otkriće.

Pronašavši neobični metalni predmet nepoznate svrhe na buvljaku održanom ispred Sv. Donata, Jesionka je upućen u ninsku lagunu gdje je pronašao niz predmeta koji dokazuju njegovu teoriju: novčiće, dijelove glinene lampe te škrinju ručno oslikanih staklenih pločica. Jedan od pronađenih novčića, kao i dijelovi lampe te škrinja na sebi imaju znak sunca okruženog kvadrima, što upućuje na antički kult sunca. Povezujući pronađene predmete, Jesionka je došao do zaključka da bi njihova svrha doista mogla biti drevno prikazivanje filmova, što će premijerno i prikazati zadarskoj publici.


 
Ovaj projekt, u tradiciji kvalitetnih samostalnih izložbi suvremenih hrvatskih i svjetskih umjetnika u Sv. Donatu, odvija se u sklopu projekta Dolazak u baštinu u organizaciji Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru te u suradnji s Arheološkim muzejom  i Muzejom antičkog stakla u Zadru.

Henry Jesionka rođen je u Kanadi, a živi i radi u Americi i Europi. Nagrađivani je profesor filmske i vizualne umjetnosti te multidisciplinarni umjetnik koji najviše radi u medijima filma, videa, instalacije i performance-a. Zadarska publika imala je priliku vidjeti njegovu instalaciju Svjetlost svjetlu u Crkvi sv. Donata u sklopu ovogodišnje završne izložbe projekta Dolazak u baštinu, dok je sam Jesionka već nekoliko puta boravio u Zadru, nalazeći ga jako poticajnim za svoj umjetnički rad kojeg obilježava čest prelazak granice između znanosti i umjetnosti.